Externe

Angela Merkel susține intențiile lui Macron de reformare a zonei euro

Distribuiți acest articol!

În fața unor industriași reuniți marți la Berlin, Angela Merkel a admis posibilitatea creării unui ”ministru de finanțe comun”.

La două zile de la un consiliu european important din două motive – pentru că este începutul negocierilor pentru Brexit și pentru că este pentru prima dată când asistă și Macron – Angela Merkel a afirmat că este gata să discute propuneri ale noului președinte francez referitoare la reformarea și consolidarea zonei euro.

Suntem pregătiți să ne gândim la un ministru comun de finanțe”, a declarat cancelarul german în fața unor șefi de întreprinderi reuniți la Berlin, cu ocazia Zilei industriei germane. „Putem să ne gândim și la un buget al zonei euro, dacă acesta va urmări să consolideze structura generală și să facă lucruri care au sens”, a completat aceasta.

Propunerile cancelarului german nu sunt noi. Ele se înscriu în linia dreaptă a propunerilor pronunțate de aceasta în timpul primei conferințe de presă ținute lângă Emmanuel Macron, atunci când acesta, la 15 mai, a găzduit-o la Palatul Elysée. Astfel, propunerile confirmă dorința sa de a conduce acțiunile unui grup de lucru instituit după alegerea lui Macron în calitate de președinte, pentru a face propuneri concrete și a progresa în integrarea zonei euro.

Un grup de lucru care trebuie să prezinte concluziile sale în fața unui viitor consiliu de miniștri franco-german, programat pe 13 iulie la Paris, pentru a prezenta propuneri în patru domenii: convergența fiscală (chestiunea impozitului asupra societăților), coordonarea politicilor economice, inițiative în domeniul investițiilor și accelerarea cadrului instituțional. Sunt teme agreate de Emmanuel Macron, al cărui program prevede „un buget al zonei euro votat de un Parlament al zonei euro și executat de miniștrii de economie și finanțe ai zonei euro.

Rămâne de evaluat amploarea exactă a propunerilor cancelarului german. La 3 luni distanță de alegerile legislative germane din 24 septembrie, la care va lupta pentru mandatul cu numărul 4, Angela Merkel intenționează să-l învingă pe adversarul său, social-democratul Martin Schulz, care va încerca să profite de vechiul său statut, cel de președinte al Parlamentului european, pentru a se prezenta ca singurul apărător al unei politici europene ambițioase.

Dacă Merkel se arată deschisă la relansarea dinamicii europene, inclusiv revizuirea tratatelor, aceasta rămâne, înainte de toate, o conservatoare germană. Altfel spus, un conducător îngrijorat pentru orice inițiativă susceptibilă de îndepărtarea propriului său electorat și pericolul unei înfrângeri la alegerile din toamnă.

Sursa: Le Monde


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button