10TVActualități

ANRE anunță noi prețuri la benzină, motorină și gaz lichefiat

Distribuiți acest articol!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a majorat, vineri, marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei și motorinei cu 380,74 lei și a gazului lichefiat cu 150,53 lei cu scopul de a depăși criza din sfera petrolieră de la nivel local. Reprezentanții petrolieri sunt îndemnați la cooperare și calm.

Pentru fiecare tonă de benzină și motorină vor fi achitați 1.522,91 lei, iar pentru tona de gaz licefit prețul va ajunge la 602,11 lei. „Unii participanți din piață au răspândit în mass-media informații false și denaturate, în sensul inclusiv denigrării a ANRE-ului. Unii reprezentanți petrolieri au boicotat ședința de astăzi. Aceste acțiuni sunt de condamnat și sunt vădit tendențioase.

ANRE-ul a acționat în strictă conformitate cu legea. Ședința de astăzi este un mic ajutor în sensul debocării crezei de pe piața petrolieră”, a relatat Violina Șpac, directoare ANRE, în cadrul Consultărilor publice de vineri.

Printre principalii factori care au dus la scumpirea produselor petroliere, invocați de reprezentații ANRE, sunt două accidente petroliere, unul de la o rafinărie din România și celălat din Grecia. Ambele rafinării și-au sistat activitatea, iar acest lucru a concis și cu perioada în care ANRE a modificat prețurile. 

Un alt factor care a dus la crearea crizei pe piața petrolieră din țară este „modificarea elementelor în relațiile Republicii Moldova cu Belarus”.

Andrei Adam de la ANRE a calificat criza din Moldova, ca niște deficiențe pe piața angro ale produselor petroliere, și ca „o situație neprevăzută”.  În pofida deciziei de vineri a ANRE, companiile petroliere spun că aceasta nu le acoperă cheltuielile, în special la motorină. Repreznetanții pieței petroliere au fost chemați să vină cu critici constructive și să colaboreze cu ANRE.

Directorii de la ANRE și-au arătat nemulțumirea față de reprezentanții unor companii petroliere, aceștia nu s-au prezentat la ședința de vineri.

sursa timpul.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button