ActualitățiExterne

Astăzi se împlinesc 9 ani de la războiul ruso-georgian

Distribuiți acest articol!

Astazi în Georgia se comemorează 9 ani de la începutul războiului ruso-georgian. Conflictul armat, numit „războiul de cinci zile“, a început în primele minute după miezul nopții de 8 august 2008, fiind primul razboi din Europa în secolul 21.

După venirea la putere in Rusia a lui Vladimir Putin, în 2000 și orientarea pro-occidentală a Georgiei din 2003, relațiile dintre Rusia și Georgia au început să se deterioreze, ajungand la o adevarata criză diplomatică în aprilie 2008.

La 1 august 2008, rebelii osetini au inceput sa bombardeze sporadic satele georgiene, aceste atacuri fiind urmate de răspunsuri din partea pacificatorilor georgieni din regiune. Pentru a pune capăt acestor atacuri și pentru a restabili ordinea, armata georgiană a fost trimisă în zona de conflict din Osetia de Sud pe 7 august. În cateva ore, georgienii au preluat controlul asupra regiunii Tskhinvali.

Rusia a acuzat Georgia de „agresiune împotriva Osetiei de Sud” și a lansat pe 8 august o invazie la scara larga a Georgiei – terestra, aeriana și maritima.

Președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev a anunțat începerea operațiuni armate „pacificarea forțată a Georgiei“.

Luptele care au izbucnit au continuat până la 12 august.

În urma razboiului de cinci zile Georgia a pierdut 412 de persoane, Rusia a declarat 67 militari uciși.

Conflictul a avut consecințe geopolitice și economice semnificative. La 26 august, Rusia a recunoscut oficial independența Osetiei de Sud și Abhazie ca „state independente“, pe care apoi le-a anexat semioficial la Rusia. La 2 septembrie, Tbilisi rupe relațiile diplomatice cu Rusia.

Restabilirea integrității teritoriale a Georgiei continua sa fie în  primele trei cele mai presante probleme de interes pentru populația din Georgia. Cel puțin așa arată rezultatele sondajelor desfășurate periodic în Georgia de organizația americană non-guvernamentală – National Democratic Institute (NDI).

Autoritățile georgiene și Occidentul continuă să insiste asupra faptului ca Rusia sa refuze recunoasterea „independenței“ regiunilor georgiene. De exemplu, în textul bugetului federal al SUA pentru exercițiul financiar curent se interzice acordarea de sprijin țărilor care au recunoscut independența Abhaziei și a regiunii Țhinvali ocupate de ruși.

paginaderusia.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button