MAGAZIN

Atenție șoferi! Amenzi de patru ori mai mari pentru neacordarea priorității pietonilor

Distribuiți acest articol!

Șoferii care nu vor da prioritate pietonilor sau cicliștilor ar putea primi o amendă mai mare. Dacă legislația în vigoare în prezent prevede pentru această încălcare o amendă de la 150 la 300 de lei cu aplicarea a 2 puncte de penalizare, pe viitor șoferii ar putea plăti mai mult. 

Modificări ale Codului Contravențional în acest sens, se propun printr-un Proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Justiției.

Conform propunerilor, dacă nu vor acorda prioritate pietonilor sau ciclișilor, șoferii vor primi amendă de la 900 la 1500 de lei, cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Astfel, articolul 238 al Codului contravențional , alineatul 3, care prevede:

„(3) Neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.”

Va fi înlocuit cu:

„(3) Neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliştilor se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea 4 puncte de penalizare.”

De asemenea, va fi inclusă o nouă amendă în acest sens:

Persoanele care vor genera riscul producerii unui accident prin neacordarea pritorității pietonilor/cicliștilor, prin staționarea, oprirea și parcarea în locuri interzise, vor fi primi amendă de la 12 la 18 unități convenționale (600-900 lei), cu privarea dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

De asemenea, amenda pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră şi de acordare a priorităţii de trecere, cât și a altor reguli de circulaţie rutieră, va fi majorată. Până în prezent, acest gen de încălcări sunt sancționate cu 3 puncte de penalizare și 600 – 750 lei, atunci amenda ar putea fi majorată până la 750 – 1500 de lei.

Pedepse mai dure, planificate și pentru pietoni.

Cei care nu vor traversa strada pe locurile interzise și nu vor respecta indicatoarele rutiere ar putea fi sancționați cu 300- 450 lei, și nu cu 150-300 lei cum prevede legislația în vigoare în prezent.

Proiectul urmează a primi avizul Guvernului, ulterior, urmând a fi votat de către Parlament.

Același proiect prevede majorarea timpului de achitare a 50% din amendă de la 72 de ore la 3 zile lucrătoare. De asemenea, șoferii ar putea să nu mai fie sancționați cu puncte de penalizare dacă se încadrează în acest termen de 3 zile lucrătoare.

Mai mult, proiectul prevede eliminarea punctelor de penalizare drept pedeapsă pentru o serie de încălcări.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button