10TVActualități

Avocatul Poporului din România a fost demisă de Parlament

Distribuiți acest articol!

Renate Weber a fost demisă din funcţia de Avocat al Poporului de către Parlament. În urma voturilor, s-au înregistrat 247 de voturi „pentru” şi 32 „contra.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au prezentat un raport de admitere, cu o majoritate de voturi, aceștia fiind solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR pentru demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.

Raportul de demitere din funcţia de avocat al poporului, a fost adoptat cu voturile PNL, USR PLUS şi UDMR, în timp ce parlamentarii PSD şi AUR au părăsit sala în momentul votului. De asemenea, PSD a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

În solicitarea de demisie din funcţie, se menţionează că Renate Weber, că a depăşit competenţele legale, ce a avut drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi Constituţiei.

Mai mult ca atât, cele trei partide din coaliţie afirmă că Renate Weber nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor care au fost la Caracal, și ca aceasta, încălcând atribuţia prevăzută de articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Renate Weber a respins acuzaţiile şi a afirmat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei Avocatului Poporului.

Senatorii şi deputaţii au respins, într-o şedinţă comună, raportele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button