MAGAZIN

Banca Mondială reiterează deschiderea pentru a finanța interconectarea rețelelor electrice moldovenești cu România

Distribuiți acest articol!

Experții Băncii Mondiale, aflați într-o vizită la Chișinău, au readus în discuția cu Chiril Gaburici, ministrului Economiei și Infrastructurii, deschiderea pentru susținerea proiectul de interconectare electroenergetică a rețelelor de transport electric a Republicii Moldova cu cel al României. 

De asemenea, Anna Akhalkatsi, Directorul de țară pentru Moldova al Băncii Mondiale, a vorbit despre finalizarea discuțiilor pe Proiectul privind piața transparentă de energie, în baza căruia Banca Mondială urmează să acorde Republicii Moldova un împrumut de 70 de milioane de euro.

Experții Băncii Mondiale au menționat că obiectivul de dezvoltare al proiectului este de a îmbunătăți securitatea și fiabilitatea sistemului de transport al electricității prin interconectarea cu România, care astfel va permite crearea unei piețe de electricitate transparentă și competitivă în Republica Moldova și integrarea sa pe piața de electricitate regională.

Principalele componente ale proiectului care au fost deja convenite sunt construcția unei stații back-to-back Isacceia – Vulcănești, a liniei de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stației de transformare de la Chișinău. În proiect urmează să fie incluse și componente adiționale, cum ar fi modernizarea rețelei prin instalarea telecomunicațiilor prin fibră optică, dar și acordarea asistenței tehnice și consolidarea capacităților angajaților din sectorul energetic.

Costul estimat al proiectului este de aproximativ 270 de milioane de euro. La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a semnat acorduri cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) privind finanțarea interconexiunii rețelelor electrice moldovenești cu România. BERD și BEI vor acorda credite în sumă a câte 80 de milioane de euro. Adițional, în vara anului 2017, Uniunea Europeană a aprobat componenta de grant din fondurile NIF, în valoare de 40 de milioane de euro.

Reamintim, în acest moment, Republica Moldova cumpără energie electrică de la DTEK „Traiding” (Ucraina) și de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul regiunii transnistrene. 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button