Actualități

Bandiții din Guvern au furat banii muncitorilor de la CFM. Peste 1,5 miliarde de lei au fost delapidate

Distribuiți acest articol!

Peste 200 de angajaţi ai nodului feroviar Bălţi au intrat în grevă, iar circulația trenurilor în regiune a fost sistată. Muncitorii protestează, solicitând autorităților să intervină pentru a li se achita lefurile, pe care nu le-au mai văzut de aproape jumătate de an.

Cursele de tren Ungheni – Bălți și Bălţi – Ocnița de astăzi nu mai circulă. Angajații nodului feroviar spun că nu vor ieşi la muncă, până li se va achita salariul pentru cel puțin două luni.

Situația gravă de la CFM a ajuns subiect de anchetă și în Parlament. O comisie specială a audit responsabilii din domeniu și au stabilit că întreprinderea a fost jefuită în ultimii 10 de ani de peste un miliard și jumătate de lei. În raportul său, Comisia de anchetă a venit și cu un șir de recomandări către Guvern și Procuratura Generală.

Datoriile salariale ale CFM faţă de cei șase mii de angajaţi se ridică, la moment, la 108 milioane de lei. 

administrațiile care s-au schimbat în ultimii zece ani la această instituție au acționat în detrimentul companiei și a statului. Astfel, prejudiciile din cauza utilizării ineficiente a combustibilului doar în doi ani se ridică la 23 de milioane de lei. Din cauza obiectelor nefinisate compania a pierdut 64 de milioane de lei.

Lucrările lăsate de izbeliște pe tronsonul de cale ferată Cahul-Giugiulești au adus pierderi de 502 milioane de lei.
Cheltuieli neîntemeiate – 20 de milioane de lei; casări dubioase – 1,5 milioane de lei de lei; cazuri de administrare eficientă – 59 de milioane de lei; contracte dubioase – prejudicii de 25 de milioane de lei, transport fără bilete – peste 132 de milioane de lei. De asemenea, CFM a trebuit să achite diferite penalități de 10,5 milioane de lei.

Totodată, din cele cinci locomotive reparate în România, pentru care statul a achitat 8 milioane de lei, trei ”stau sub gard”.

Au fost cumpărate două mașini pentru a instala traverse pe calea ferată. Aproape un milion de euro. Mașinile nu lucrează, taie iarbă și crengi, ele nu instalează traverse. Oamenii cară aceste traverse care au peste 300 de kg, iar mașinile special procurate pentru aceasta se folosesc pentru a cosi iarba. În total, putem spune că CFM în 10 ani a fost delapidată de peste 1,5 miliarde de lei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button