ActualitățiBasarabia

Benzina s-a scumpit a doua zi consecutiv. Motorina nu prea se mai găsește la pompă

Distribuiți acest articol!

Scumpiri după scumpiri la unele rețele PECO din țara noastră. Compania Rompetrol, care ieri a majorat prețurile la carburanți, a afișat prețuri mai mari cu 10 bani la benzină după ora 00:00.

Astfel, benzina cu cifra octanică A95 care ieri costa 20,21 de lei per litru, cu 17 bani mai mult decît anterior, acum costă 20,31 de lei per litru.

Motorina se vinde la prețul afișat ieri, 16,50 lei per litru, după ce se scumpise cu 5 bani per litru.

Multe benzinării din capitală anunță că nu mai au motorină în stoc. Asta deși prețul inclusiv pentru motorina a crescut. Angajații benzinăriilor nu pot spune când dieselul va reveni în vânzare la pompă.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat pe 16 iulie marja de comercializare angro și cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat pentru a preîntîmpina, potrivit instituției, penuria de produse petroliere pe piață.

Expertul în energetică Ion Muntean a declaratcă, în urma modificărilor, prețurile la carburanți vor crește din nou.

Cele mai mari benzinării din Republica Moldova s-ar putea alege cu amendă de la 2% la 4% din cifra de afaceri, pentru încălcarea Legii concurenței.

Raportul de investigație în privința comercianților de produse petroliere, trimis Parlamentului de către Consiliul Concurenței, a fost publicat în presă.

Potrivit acestui raportul confidențial de investigație, șase companii controlează peste 80% din vînzările de carburanți.

Specialiştii avertizau că valorile indicative stabilite de ANRE în baza Metodologiei controversate, elaborate în baza unei legi proaste, ar putea avea ca efect apariţia unui deficit de carburanţi pe piaţă, ca urmare a faptului că firmele nu vor fi interesate să vîndă carburanţi în pierdere.

Or, costurile stabilite de ANRE nu acoperă cheltuielile reale. Efectul ar putea fi distrugerea micilor afaceri de pe piaţă, respectiv – monopolizarea ei.

Menţionăm că, în primul trimestru al acestui an, importurile de produse petroliere au scăzut cu circa 8,5%, de vină fiind scăderea cu circa 12,8% a importului de motorină.

Amintim că de la 1 iulie, ANRE stabilește din nou prețurile plafon la carburanți, după o pauză de peste doi ani. Noua metodologie a început să fie aplicată în urma unor modificări legislative adoptate de Parlament în luna aprilie.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button