ActualitățiBasarabia

BERD neagă că tranzacționarea Portului Giurgiulești ar fi valorat 1000 de euro

Distribuiți acest articol!

BERD a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021. Prin achiziția acestuia, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare spun că își propun să promoveze continuarea activității portului și să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esențial. Precizările au fost publicate într-o notă, după tranzacția de la începutul lunii mai. 

Într-o notă, banca descrie sprijinul său pentru proiect, care a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA, constând dintr-un împrumut și din investiții de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii și exploatării Portului Giurgiulești.

„Angajamentul BERD a continuat cu o serie de restructurări financiare complexe pentru a ajuta proiectul să depășească o serie de dificultăți, inclusiv retragerea investitorilor inițiali. Din 2014, operatorul portului Giurgiulești, cunoscut acum ca Danube Logistics SRL, compania sa mamă olandeză și, indirect, BERD au fost supuse diferitor acțiuni”, adaugă BERD.

În context, BERD neagă că ar fi plătit doar 1000 de euro pentru Portul Giurgiulești, adăugând că valoarea tranzacției rămâne confidențială

„Nu este adevărat. Documentul vehiculat în anumite surse mass-media arată valoarea nominală a acțiunilor Thomo Invest Ltd, fostul proprietar indirect al Danube Logistics, care a fost achiziționată de BERD la 7 mai 2021. Valoarea tranzacției este diferită și rămâne confidențială”, au menționat reprezentanții BERD, referindu-se la documentul despre tranzacția portului, apărut anterior în presă.

„BERD, personalul și avocații săi respectă cele mai înalte standarde etice, integritatea și buna guvernanță în toate operațiunile comerciale.
Am solicitat Ministerului Justiției să clarifice discrepanța dintre documentul de înregistrare a gajului care a fost emis către BERD și cel difuzat în mass-media. Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri legale, dacă și când este necesar, împotriva oricărei acuzații defăimătoare, false sau calomnioase”, au mai precizat reprezentanții băncii.

Mai mult, BERD a precizat că nu a privatizat portul: „terenul pe care este situat portul aparține statului. În virtutea unei concesiuni de 99 de ani, Danube Logistics construiește, operează și extinde portul Giurgiulești”.

Pe 18 martie 2021, BERD a anunțat că ia măsuri legale pentru a-și exercita silit drepturile sale legale de ași proteja investițiile, precum și operațiunile continue ale Portului Giurgiulești. Ulterior, pe 7 mai 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de întreprinderi Danube Logistics și, prin urmare, a devenit singurul proprietar final al Danube Logistics, operatorul Portului Giurgiulești.

Modificarea mențiunii privind beneficiarul efectiv Danube Logistics a fost înregistrată în Registrul de stat al persoanelor juridice din Moldova la 18 mai 2021.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button