ActualitățiExterne

Ca în Coreea de Nord. Jurnaliștii ucraineni au fost duși în “excursie” în reg. transnistreană

Distribuiți acest articol!

Autorităţile aşa-zisei republici transnistrene au invitat un grup de jurnalişti ucraineni că să vadă cum trăieşte autoproclamata republică. Jurnaliştii au fost lăsaţi inclusiv să viziteze „parlamentul local”, dar fiecare pas al lor a fost urmărit de agenţii securităţii locale, scrie TSN, preluat de Paginaderusia.ro.
 
Orice abatere de la traseul prestabilit al excursiei a fost strict interzisă: „Avem ordinele noastre – au spus agenţii însărcinaţi cu pază şi control.
Jurnaliștii au fost verificaţi până la lenjeria de corp – fiecare haină, buzunar, iar cinci oameni s-au ocupat de maşină. „Spuneau că suntem vecini nesiguri, de aceea trebuie să ştim cu ce aţi venit la noi”- a spus unul dintre cei care asista la percheziţie. Orice deplasare independentă în oraş a fost interzisă. În schimb, au organizat o “expoziţie” demonstrativă care ne-a demonstrat că Transnistria refuză să se despartă de trecutul sovietic. Până în prezent sunt venerate simbolurile URSS, în faţa „parlamentului” tronează o statuie uriaşă a lui Lenin, poreclit de popor Batman. Peste tot simbolurile sovietice sunt intercalate cu steagul rusesc şi steagul republicii nerecunoscute.
 
În circulaţie mai există acte de identitate model sovietic. „Vechile paşapoarte sovietice sunt valabile”- spun oamenii. Întrebaţi dacă viaţă lor s-a îmbunătăţit: “A fost bună în Uniunea Sovietică. Acum, ce ar putea fi îmbunătăţit?“.
 
Conflictul în această parte a teritoriului Moldovei în 1991 a început pe fondul problemei limbii române. Atunci, separatiştii transnistreni şi-au declarat independenţa, şi sprijiniţi de armata rusă au pus mâna pe putere. În mod oficial, Rusia nu a recunoscut Transnistria, dar o sprijină neoficial la toate nivelurile şi dictează regulile jocului. Cu toate acestea, pseudo-repubica nu este recunoscută de nicio ţară din lume şi oamenii din regiune sunt obligaţi să călătorească în străinătate cu acte ruseşti sau moldoveneşti. Circa 200.000 de locuitori din Transnistria au acte ruseşti. „Este valabil numai în zonă, aşa că nu o pot părăsi. Pot merge în Moldova. În Ucraina nu pot – am nevoie de paşaport” – spune un localnic.
 
Transnistrenii comunică cu multă precauţie. Se simt mai liberi în Moldova – acolo pot recunoaşte că salariile de 100 $ permit supravieţuirea la limită, alte venituri nu există, astfel încât tinerii pleacă în masă pentru a căuta de lucru în Rusia şi alte ţări. Acum, Rusia întârzie plăţile către pensionari.
 
Contactele şi discuţiile cu localnicii erau permanent supravegheate de „bărbaţi în civil”. Nu îi lăsau pe jurnalişti să-i filmeze, dar în spatele camerelor recunosc că reprezintă „autorităţile“. „Voi aveţi acum Transnistria voastră – Doneţk şi Lugansk“ – spune ”omul în civil”.
 
Liderul republicii nerecunoscute i-a invitat pe jurnaliştii ucraineni la o discuţie deschisă, în care nu şi-a ascuns sprijinul necondiţionat pentru politica Kremlinului: „A cui este Crimeea – este o chestiune de cercetat. În Constituţia Ucrainei scrie că este teritoriul Ucrainei. În Constituţia rusă – teritoriu al Rusiei. Ce se poate face?“ – spune el.
 
Transnistria rămâne o ameninţare pentru Ucraina. Contingentul rusesc este format din circa 2.000 de militari. Reporterii au văzut numeroase unităţi militare şi depozite care stochează un arsenal imens – de la arme de foc simpe la rachete „Grad“.
 
Rusia manipulează activ evenimentele din ţara vecină folosindu–se de capul de pod din Transnistria. Această „influenţă” se simte mai ales în regiunea Odesa, unde agenţii ruşi din Transnistria fac recrutări de oameni pentru diverse acţiuni antiguvernamentale.
 
Vineri, Parlamentul Republicii Moldova a emis o declaraţie în care a cerut încă o dată retragerea trupelor ruseşti. Dar armata rusă nu da semne că s-ar simţi pe pământ străin.
 

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button