MAGAZIN

Candidaţii la funcţia de judecător vor fi testaţi cu poligraful

Distribuiți acest articol!

Primul candidat la funcția de judecător va fi testat cu poligraful în maxim o lună. Informația a fost oferită de președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu. Totodată a mai menționat că s-a ajuns la o înțelegere cu Centrul Național Anticorupție (CNA), iar viitorii candidați pentru funcția de magistrat vor trece testarea la CNA.

Amintim că  de la 1 ianuarie 2015, candidaţii la funcţia de judecător şi procuror trebuiau să fie testaţi cu poligraful. În lipsa unui asemenea aparat, până în prezent nu s-a întâmplat acest lucru.

Potrivit Legii privind aplicarea testării la detectorul comportamentului simulat (poligraf), dreptul de iniţiere a testării îl au CSM, Consiliul Superior al Procurorilor, MAI, CNA, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Serviciul Vamal.

Legea mai prevede că testarea se efectuează în câteva situaţii: la angajare în serviciu, la efectuarea controlului periodic sau selectiv pe parcursul activităţii în cadrul instituţiilor. De asemenea, angajaţii acestor structuri vor fi supuşi testării cu detectorul în cadrul anchetelor de serviciu, dar şi în cadrul activităţii operative de investigaţie.

Poligraful este un aparat de înregistrare a parametrilor fiziologici, inclusiv ai respiraţiei, ai activităţii cardio-vasculare, ai sensibilităţii chinestezice a pielii, care permite detectarea comportamentului simulat cu prezentarea rezultatelor înregistrate în formă digitală.

Autor: Iulia Malega


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button