MAGAZIN

Carte românească la Glodeni. O filială a Bibliotecii „George Coșbuc” din România în RM

Distribuiți acest articol!

În contextul Acordului de Asociere dintre Raionul Glodeni, Republica Moldova, și județul Bistrița-Năsăud, România, în orașul Glodeni va fi inaugurată, în vara anului 2018, Filiala Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița Năsăud.

Aceasta va fi deschisă pe baza Bibliotecii Raionale ”Vasile Coroban” amplasată în incinta Centrului de Cultură Glodeni.

În scopul familiarizării cu condițiile de activitate a bibliotecii din Glodeni și stabilirii procedurii de deschidere a filialei bibliotecii din Bistrița în raionul Glodeni s-a deplasat o delegație din România, din care au făcut parte directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea și directorul Muzeului Județean, Alexandru Gavrilaș.

Biblioteca Județeană a convenit efectuarea unor lucrări de reparații, dotarea spațiului cu mobilier, echipament informatic performant, iar ulterior – și cu importante colecții  de carte.

În cadrul vizitei, delegația română a avut o întrevedere cu Președintele raionului Glodeni Ion Leucă și Vicepreședintele Oxana Albu. La întrevedere a participat Olga Mutelica, șef interimar al Serviciului  Cultură.

Partea română a invitat șefii de biblioteci și muzee din raionul Glodeni să efectueze o vizită de documentare la Bistrița.

Biblioteca “George Coșbuc” a fost nucleul Bibliotecii Centrale Regionale Rodna, înfiinţate în octombrie 1950 (Primul stat de funcţiuni a fost aprobat de C.I.R.A.I, cu Decizia nr. 4403 din 24 oct. 1950, cu aplicare de la 1 noiembrie). Spaţiul bibliotecii a fost extins, a avut la dispoziţie o sală de împrumut, 2 săli de lectură şi un depozit. Potrivit unui document datat la 13 octombrie 1950, în urma înfiinţării Bibliotecii centrale regionale a sosit primul stoc de cărţi în număr de 2000 volume, expediate din dispoziţia Comitetului Pentru Aşezămintele Culturale. Biblioteca a fost înregistrată cu data de 1 noiembrie 1950, când a fost angajat primul bibliotecar, un bibliotecar ajutor şi un mânuitor de carte.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button