ActualitățiBasarabia

Casa profesorului lui Mihai Eminescu, Aron Pumnul, va fi renovat cu susținerea Bucureștiului

Distribuiți acest articol!

La 15 iunie 2021, a fost semnat un contract de demarare, avizare și autorizare a procesului de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți. Acesta a avut loc la sediul modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

Contractul respectiv a fost semnat, în prezența consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, și de academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți, asociație care este responsabilă de acest proiect , Vergil Profeanu, președintele Asociației Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București și din partea sponsorilor din România, și Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care vor realiza lucrări de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul”.

Casa lui Aron Pumnul

După unor afirmări, se spune că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, după ce au fost efectuate câteva apeluri către autorităţile române, dar şi spre cele regionale şi locale, pentru care s-a vorbit despre alocarea unor fonduri pentru reabilitarea acestuia.

Omul de afaceri George Brăiloiu a confirmat în ianuarie curent că suportă absolut toate costurile lucrărilor, însă nu a dorit să ofere detalii despre firma de arhitectură şi construcţii care se va ocupa de acest proiect.

„Eu mi-am asumat integral costurile refacerii capitale a casei lui Aron Pumnul, profesorul lui Mihai Eminescu”, a precizat George Brăiloiu.

După obținerea avizului și autorizațiilor,  proiectul va fi implementat. Părțile au promis că se vor strădui să inaugureze edificiul renovat peste un an.

Casa, este veche de aproximativ 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, și este construită într-un autentic stil moldovenesc. De aproximativ 30 de ani, oamenii de cultură aşteaptă ca ea să găzduiască Muzeul „Mihai Eminescu”. Casa a fost eliberată abia în urmă cu 25 de ani, dar autorităţile nu au acţionat.

O personalitate enciclopedică pentru epoca în care a trăit, afirmându-se ca lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina, Aron Pumnul, de la a cărui moarte s-au împlinit, 155 de ani, pe 12 ianuarie, și care a fost reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene.

Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, într-o familie din părţile Făgăraşului. După studii efectuate la Blaj şi Cluj, cu pregătire filozofică, formată mai ales în spiritul kantianismului, el a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, influenţând şi acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. A fost urmărit, ulterior, de autorităţi, ajungând la Bucureşti. Aici, guvernul provizoriu l-a numit comisar de propagandă. Din Bucureşti, după înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi.

La Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând în scris, lupta pentru drepturile românilor. În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească. Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button