Actualități

Cauzele scumpirii uleiului vegetal din Republica Moldova

Distribuiți acest articol!

Cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, a înregistrat anul trercut pierderi-record, ca urmare a secetei ce a provocat o reducere a recoltei şi scumpirea materiei prime.

Potrivit raportulu, în 2020 întreprinderea a semnalat o creștere cu circa 18% a veniturilor, până la 2,01 miliarde lei.

În pofida acesteia, compania a suferit pierderi de circa 129 de milioane lei, ceea ce reprezintă un record negativ pentru producătorul de ulei.

Cauza principală a acestui rezultat este seceta din anul trecut, care a generat o majorare semnificativă a preţurilor la materia primă – seminţele de floarea-soarelui. În consecinţă, costul vânzărilor a fost mai mare cu peste 16 milioane de lei decât venitul realizat.

Întreprinderea care este una dintre cele mai mari din sectorul agroalimentar, a reușit în 2020 să mărească capacitatea de procesare la 1.200 de tone de seminţe. Totodată compania a iniţiat un proiect de extindere a capacităţii de îmbuteliere a uleiului, fiind instalate două noi linii cu capacitatea de 15.600 de butelii de ulei pe oră.

Pentru 2021, administrația susține că are în plan continuarea programului investițional de modernizare pentru a face faţă concurenţei tot mai dure pe piaţa internaţională.

Astfel va continua proiectul de construire a noului elevator cu capacitatea de 60.000 de tone pentru păstrarea materiei prime.

Totodată, compania planifică și colectarea în 2021 a 324.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, în condiţiile în care capacitatea de procesare este de până la 300.000 de tone pe an.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button