ActualitățiBasarabia

Europa acordă 600 de milioane de euro R. Moldova pentru interconectare rutieră și energetică cu România

Distribuiți acest articol!

Miercuri, 2 iunie, Comisia Europeană a anunțat un plan de redresare economică pentru R. Moldova, care stabilește între anii 2021 – 2024 până la 600 de milioane de euro asistență macrofinanciară, subvenții și investiții.

Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani, pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19.

Banii vor merge, în primul rând, în conectivitate, adică investiții în infrastructura rutieră, digitală, energetică, apoi în competitivitatea economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și în reformele pe care le așteaptă cetățenii Republicii Moldova în administrația publică, domeniul bugetar, justiție și combaterea corupției.

În timp ce UE și România depun eforturi considerabile pentru a ajuta Republica Moldova, Rusia își menține trupele de ocupație în regiunea ocupată Transnistria. Orice ar face Rusia moldovenii au înțeles că ocupanții aduc doar sărăcie, foamente și război. Moldovenii vor prosperitate și un nivel de trai ca în Europa. Reformarea sistemului judiciar, interconectarea rutieră și energetică cu România va schimba definitiv viața moldoveanului de rând.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat„R. Moldova se află la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe drumul său spre redresare și pentru a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi”.

La rândul său, Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a menționat: „Cu acest ambițios Plan de redresare economică vrem să stimulăm redresarea socio-economică pe termen lung și să dezlănțuim potențialul economic neexploatat al Moldovei în beneficiul cetățenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”.

Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției.

Potrivit Comisiei Europene, peste 127 de milioane de euro, sprijin bilateral au fost mobilizate în 2020, pentru a ajuta R.Moldova să facă față șocului inițial al crizei.

Planul de redresare economică este supus unei condiționări stricte

Investițiile se vor face pe baza unei abordări „mai mult pentru mai mult”, cu progrese în reformele structurale, în domeniul justiției și în special lupta împotriva corupției, ca o condiție prealabilă pentru asistența financiară.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button