MAGAZIN

Ce riscă Igor Dodon în urma plângerii penale depuse de PAS

Distribuiți acest articol!

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus ieri la Procuratura Generală denunțul împotriva lui Igor Dodon. Potrivit partidului, Igor Dodon trebuie tras la răspundere pentru trădare de patrie, dar și pentru acțiuni îndreptate spre ațâțarea vrajbei, dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase. Conform Codului Penal al Republicii Moldova, Igor Dodon riscă cel puțin 12 ani de închisoare, scrie Timpul.md.

Articolul 337. Trădarea de Patrie

Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat de un cetățean al Republicii Moldova în dauna suveranității, inviolabilității teritoriale sau a securității de stat şi a capacității de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea dușmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova, se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.

Articolul 346. Acţiunile intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase

Acţiunile intenţionate, îndemnurile publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise şi electronice, îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale, precum şi limitarea, directă sau indirectă, a drepturilor ori stabilirea de avantaje, directe sau indirecte, cetăţenilor în funcţie de apartenenţa lor naţională, etnică, rasială sau religioasă, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani. 

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, îşi motivează decizia spunând că Dodon ar fi un trădător de ţară şi incită la război civil în Republica Moldova. Politicianul a cerut ca procurorul general al Republicii Moldova să iniţieze o anchetă cu privire la acţiunile de subminare a statului de către cetăţeanul Dodon Igor, iar Parlamentul să decidă suspendarea lui din funcţie pentru trădare de patrie.

Sursa: Timpul


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button