ActualitățiIMPORTANTE

CEC se va întruni vineri în ședință publică pentru a lua act de hotărârea Judecătoriei

Distribuiți acest articol!

Comisia Electorală Centrală (CEC), informează că ședința CEC în cadrul căreia, Comisia va luat act de hotărârea Judecătoriei Chișinău din 19 iunie 2018, care a devenit irevocabilă prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 25 iunie 2018,  prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale noi din 20 mai (turul I) și 03 iunie 2018 (turul II), pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, va fi convocată vineri 29 iunie 2018, ora 14.00, din considerentul că o parte din membri Comisiei se află în deplasări de serviciu, iar alții sunt în concediu ordinar.

Amintim că, ieri, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoare decizia Curţii de Apel Chişinău și a Judecătoriei municipiului Chișinău de invalidare a alegerilor locale noi ale primarului de Chișinău. Ședința a început luni, 25 iunie, după amiază și a durat până seara târziu, timp în care simpatizanții primarului ales Andrei Năstase cereau în fața CSJ validarea votului din 3 iunie și lansau acuzații de uzurpare a puterii la adresa guvernării, transmite IPN.

Andrei Năstase a declarat în faţa protestatarilor că de astăzi democraţia în Republica Moldova nu are nicio şansă, Vlad Plahotniuc (liderul PDM, n.r.) a atins un record pentru Republica Moldova: a ucis democraţia statului. Primarul ales susţine că prin decizia de invalidare a alegerilor a fost dată o lovitură cruntă poporului. De acum încolo, Republica Moldova va fi cunsocută în lume nu doar prin furtul miliardului, dar şi prin furtul votului dat de către chişinăuieni, a spus Andrei Năstase. Totuși, liderul PPPDA și-a încurajat simpatizanții, spunând că deocamdată nu este nimic pierdut. Au fost ţări care au trecut prin dictaturi singeroase, dar au rezistat.

Istoricul Octavian Ţâcu a menţionat că guvernarea a avut şansa să arate că există un pic de democrație în Republica Moldova, prin validarea mandatului lui Andrei Năstase, dar nu a fost să fie.

Lidera Partidului Acțiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a spus că Vlad Plahotniuc a anunţat clar că el este dictatorul Republicii Moldova şi că pentru el nu contează ce vor cetăţenii. „Noi nu putem să acceptăm acest lucru. Ne va fi greu, dar nu putem să cedăm. Trebuie să luăm lucrurile în serios, să constituim un comitet de rezistenţă naţională, noi nu acceptăm dictatura. Mâine începem la 07.30 cu o acţiune la Primărie, acolo o să vă spunem ce facem mai departe”, a spus Maia Sandu.

Protestatarii au blocat pentru un timp strada Petru Rareş, de la Academia de Studii Economice, unde se află şi sediul Curţii Supreme de Justiţie, până la strada Constantin Tănase, iar troleibuzele nu au putut circula în zonă. Forţele de ordine au fost prezente într-un număr mare la faţa locului pentru a menţine ordinea publică.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button