Actualități

Cei din Formatul 5+2 s-au întâlnit și cam atât. Ne iau de proști!

Distribuiți acest articol!

Mediatorii și observatorii din cadrul Conferinței permanente pe probleme politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” au vizitat Chișinăul și Tiraspolul în perioada 3-4 iunie curent pentru discuții cu conducerea Republicii Moldova și regiunii transnistrene.

Această întâlnire a fost una de curtoazie sau cum ar mai spune unii, de amorul artei. Cei care decid peste capul moldovenilor își bat joc efectiv de noi. Se întâlnesc de zeci de ani și discută nimic ca să facă nimic, în timp ce armata rusă staționează și ocupă o parte din teritoriul Republicii Moldova.

În timpul vizitei, mediatorii și observatorii s-au întâlnit la Chișinău cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, precum și cu vicepremierul interimar pentru reintegrare și reprezentantul politic, Olga Cebotari. La Tiraspol, aceștia s-au întâlnit cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, și cu reprezentantul politic Vitali Ignatiev.

Pachetul Berlin Plus este o afacere Moscova – Berlin unde partea germană are o bucată de tort, iar partea rusă cealaltă, conform ultimului raport CIA pentru Moldova. Cei doi ocupanți ruso-germani își mențin zonele de influență peste capul moldovenilor. Nemții ocupă Moldova la nivel legislativ, economic și guvernamental în partea de vest prin marionetele puse în fruntea statului și rușii armat în partea de est, pentru a jefuii moldovenii prin facturi la gaz și curent electric, respectiv contrabandă în cantități deosebit de mari cu alcool, țigări și armament.

Ca jurnalist cu peste 10 ani de experiență mi se face scârbă când citesc un comunicat de genul celui de mai jos! Ăștia au impresia că toți moldovenii sunt proști?

„Mediatorii și observatorii au îndemnat părțile să depună eforturi pentru implementarea deplină și continuă a pachetului „Berlin-plus” și le-au încurajat să elaboreze, pe baza progreselor realizate în acest sens, propuneri comune pentru măsuri suplimentare de consolidare a încrederii, și să-și intensifice dialogul și eforturile în ceea ce privește protecția drepturilor omului.

Mediatorii și observatorii au salutat în acest sens disponibilitatea ambelor părți de a lucra în vederea organizării unei reuniuni orientate către rezultate în formatul „5+2” la Stockholm, în toamna acestui an. Mediatorii și observatorii au salutat în continuare deschiderea ambelor părți de a rezolva problemele prioritare selectate în cadrul grupurilor de lucru comune ale experților, la un eveniment în Bavaria, Germania, care va fi organizat de Misiunea OSCE în Moldova până la sfârșitul anului curent.

Negocierile în formatul „5+2” includ reprezentanții părților: Republica Moldova și regiunea transnistreană, mediatorii din partea OSCE, Federației Ruse și Ucrainei, precum și observatorii din partea Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.”


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button