MAGAZIN

#CENTENAR | Parlamentari și studenți/ Dezbatere: Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia

Distribuiți acest articol!

Parlamentari PNL, PMP şi USR, studenţi şi istorici au participat, joi, la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, la dezbaterea “Centenarul Unirii – recurs pentru Basarabia”, organizată în cadrul Festivalului “Zilele Basarabiei”, fiind transmise mesaje unioniste, scrie agerpres.ro.

Aflat la a XVII-a ediţie, Festivalul “Zilele Basarabiei” se desfăşoară pe parcursul întregii săptămâni şi este organizat de Liga Studenţilor din Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, prin Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni “Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

“Această ediţie este dedicată celebrării celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, remarcându-se astfel prin activităţile inedite derulate anul acesta, precum dezbaterea cu tema ‘Centenarul Unirii – Recurs pentru Basarabia'”, se spune într-un comunicat transmis de organizatori.

În context, parlamentarii prezenţi la dezbatere au transmis mesaje unioniste.

“Aduc celor de aici un mesaj de încredere şi de credinţă. Trebuie să plecăm cu ideea că acum 100 de ani au fost înaintaşii noştri care au încercat să ne facă o casă mare, primitoare, o casă pe care noi va trebui să reconstruim. Nu trebuie să ne oprim doar la a cere, unirea trebuie să se împlinească prin fapte, nu prin vorbe, prin devotamentul nostru în teren alături de oameni şi nu numai pe scenă. Este foarte important să înţelegem că vom reuşi să atingem acest ideal dacă vom reuşi să îi convingem pe oameni că unirea este singura modalitate prin care noi ne putem recăpăta identitatea”, a spus senatorul PNL Viorel Badea.

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a precizat că pe lângă dorinţa pe care o au locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului privind unirea României cu Republica Moldova trebuie să existe şi un consens tehnic, din punct de vedere administrativ, parlamentar şi guvernamental.

“Evenimentul de astăzi marchează vizibil o colaborare consensuală în ceea ce priveşte reunirea dintre România şi Moldova. O reunire care nu se bazează doar pe dorinţa ambelor state, ci pe un proces activ, al integrării europene, un parcurs european pe care Moldova îl are în desfăşurare în momentul de faţă. Pe lângă dorinţa firească pe care o au ambele societăţi civile, de pe ambele maluri ale Prutului, trebuie să existe şi un consens la nivel tehnic, o armonizare nu doar parlamentară, ci şi guvernamentală în ceea ce priveşte corelarea instituţiilor administrative, a politicilor interne şi a condiţiilor de viaţă de pe un mal şi celălalt al Prutului”, a spus Rodeanu.

Deputatul PMP Constantin Codreanu a afirmat că Republica Moldova aşteaptă dinspre România un semnal pozitiv privind unirea.

“Eu vin din Republica Moldova, sunt unionist, pentru mine este o săptămână plină de emoţii, dar dincolo de emoţii mă bucur că am avut în Parlamentul României o şedinţă solemnă în cadrul căreia am adoptat o declaraţie prin care spunem clar şi răspicat că România este gata pentru reunire, prin care am spus clar şi răspicat că ne asumăm acest obiectiv şi este un semnal pozitiv pe care îl aşteaptă cei din Republica Moldova în primul rând”, a afirmat Codreanu.

Festivalul “Zilele Basarabiei” s-a deschis luni printr-o seară de socializare organizată la Casa Veche din Campusul Studenţesc Al. I. Cuza. Marţi şi miercuri a fost organizat un Târg tradiţional de meşteşugari şi artizanat, iar joi şi vineri se desfăşoară Cupa Unirii în Sala de sport “Florin Balaiş”. Sâmbătă vor fi acţiunea Basarabia Culinară şi un concurs de cultură generală, iar duminică festivalul se va încheia cu o Serată Folk la Student Pub.

“Toate evenimentele din cadrul festivalului sunt concepute să evidenţieze valorile spirituale şi culturale care i-au călăuzit pe strămoşii noştri de la origini până în momentul Unirii. În 2018 trăim un moment istoric, unul de care ne putem bucura şi totodată întrista, vorbind în continuare de două teritorii separate, care altădată erau parte integrantă a unui principat şi ulterior a unui regat”, a declarat preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, Sergiu Bodlev.

Partenerii Festivalul “Zilele Basarabiei” din acest an sunt Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Fundaţia Andreiana Juventus, Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi, Muzeul de Istorie Galaţi, Teatrul Dramatic Fani Tardini Galaţi.

agerpres.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button