10TVActualitățiExterne

China se confruntă cu cea mai gravă lipsă de energie electrică din ultimii zece ani

Distribuiți acest articol!

China se află în mijlocul unei crize uriașe de energie electrică, creșterea cererii de energie și limitele stricte privind utilizarea cărbunelui pun presiune puternică pe rețeaua de electricitate a statului condus de Xi Jinping. Problema ar putea dura luni de zile și ar duce la blocarea redresării economice a țării, influențând, totodată, comerțul global.

Mai multe provincii chineze au declarat că se confruntă cu o criză de energie în ultimele săptămâni, inclusiv regiunile puternic industrializate, considerate motoare ale țării pentru creșterea economică.

Provincia Guangdong, un centru de producție care generează mai mult de 10% din producția economică anuală a Chinei, adică aproximativ 1,7 trilioane de dolari, a început să raționalizeze puterea de energie în rețea de peste o lună. Restricțiile au forțat companiile din întreaga provincie să își închidă activitatea câteva zile pe săptămână. Autoritățile locale din regiunea Guangdong avertizează că raționalizarea energiei electrice ar putea dura până la sfârșitul anului.

Criza s-a extins dincolo de provincia de coastă din sudul Chinei. Cel puțin nouă provincii au declarat că se confruntă de probleme similare, inclusiv provinciile Yunnan, Guangxi și centrul de producție din Zhejiang, forțând astfel autoritățile regionale să anunțe restricții privind distribuirea de energie electrică în rețea, într-o zonă a Chinei de mărimea Regatului Unit, Germaniei, Franței și Japoniei la un loc. 

Criza energiei a contribuit chiar la o încetinire a creșterii activității fabricilor din China pe tot parcursul lunii iunie.

Criza actuală reprezintă, de asemenea, cea mai gravă lipsă de energie din China din ultimul deceniu, similară celei din 2011, atunci când gradul mare de secetă și creșterea prețurilor cărbunelui au impulsionat 17 provincii să limiteze consumul de energie electrică.

Contextul actualei crize a fost generat de boom-ul post-pandemic al mărfurilor și condițiile meteorologice severe, care forțează din nou centralele pe bază de cărbune să limiteze producția, îngreunând în același timp și capacitățile de producție a energiei electrice dobândită prin energie hidraulică. China se confruntă în prezent cu ambițiile lui Xi Jinping de a o face neutră în materie de carbon până în 2060. Această obiectiv ambițios pentru cel mai mare consumator de cărbune din lume a determinat minele de cărbune ale țării să-și diminueze capacitatea de producție, rezultând, în consecință, prețuri mai mari, potrivit lui Yao Pei, strateg șef pentru firma chineză de brokeraj Soochow Securities.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button