10TVActualitățiBasarabiaIMPORTANTE

Chirtoca, sponsorul lui Dodon și Voronin și-a tras peste 800 de hectare de pădure la Ivancea, Orhei

Distribuiți acest articol!

Socialistul Vasile Chirtoca e vecin de pădure cu Ilan Șor la Ivancea, raionul Orhei. El s-a făcut cu pădure și lacuri, și vrea să construiască în sânul codrilor de la Orhei un cartier de elită. Chirtoca a fost sponsorul lui Voronin și acum e a lui Dodon. Controlează grupul de companii DAAC Hermes – e om de afaceri care jonglează cu bani mulți.

În 2015, Chirtoca a încercat să devină primar al Chișinăului din partea comuniștilor lui Voronin, însă a prins doar un loc de consilier local, post pe care avea să-l păstreze și peste patru ani, dar din partea socialiștilor lui Dodon. E un personaj cheie în partid, a fost zărit de camere la întâlnirea de taină cu diplomați-spioni ruși într-un restaurant din sectorul Râșcani al Chișinăului, unde a venit toată elita socialiștilor în frunte cu Dodon și Bătrâncea.

Ce nu se știe despre el – este că și-a tras propria pădure, cam vreo 800 de hectare

În Republica Moldova, pădurea nu mai este un bun public care trebuie păzit de drujbe, ci un accesoriu de statut. Șor și-a tras pădure, și Chirtoca e vecin cu Șor, în satul Ivancea. El a capturat câteva lacuri și a luat în arendă practic întreaga pădure din jurul satului Ivancea, făcându-l invidios și pe Șor. Chirtoca închiriază 808 de hectare de teren forestier, mai are vreo 10 hectare de terenuri agricole și destinate construcției, toate se întind de la traseul Chișinău orhei până în zona Orheiul Vechi.

Vasile Chirtoca are patru lacuri, a făcut rost de ele prin falsuri în acte și se apără cu niște documente de privatizare a pământului de sub apă totuși el are în proprietate digurile și terenurile adiacente. Chiar dacă potrivit legii, ar trebui să existe o zonă de protecție a iazurilor, terenurile figurează cu destinație de construcție, acolo sunt construite case de vacanță și vile.

Pădurea, Vasile Chirtoca a tăiat-o

În 2006, prin societatea Piscicola Gura Bîcului din grupul DAAC Hermes, închiria 790 de hectare de pădure. În celelalte scheme e implicată altă firmă de-a sa – Piscicola Ivancea. Peste doi ani, în 2008, Chirtoca se răzgândea, și renunța la 73,6 la sută din terenul forestier. Noul contract de arendă era doar pentru 208,56 hectare. Problema e alta – că socialistul Chirtoca folosește în continuare toate cele 100% din pădurea arendată în 2006.

Asta, pentru că s-a încălcat legea și nu s-a divizat bunul imobil potrivit noului contract, ceea ce se vede și pe planurile cadastrale. De ce a făcut asta? Ca să plătească mai puțin: 790 de hectare de pădure costă 15 milioane de lei pe an, însă Chirtoca a ales să achite doar 400 de mii în loc de 15 milioane. Plus la toate, a micșorat și durata contractului cu 24 de ani. Alte sectoare de pădure, le poate administra chiar până în 2096, dacă va mai ajunge până atunci. Pădurea a fost rărită pentru mobilă. În imaginile din satelit se vede diferența dintre 2007 și 2020.

Toate aceste nelegiuri se fac sub ochii primăriei și a funcționarilor responsabili, mai bine zis cu ajutorul lor. Pădurarul a primit teren pe malul iazului. Secretarul consiliului local, Nadejda Covali e în această funcție din 1986, și ea s-a pricopsit cu terenuri, iar fiul ei este inginer cadastral, așa că ștampila se pune pe tot ce este nevoie de vreo 30 de ani. Pe malul lacului prihvatizat de Chirtoca au case mai mulți avocați importanți și unii judecători cunoscuți. Asta explică de ce o țară întreagă poate să fie furată în văzul tuturor.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button