Actualități

Cine va decide componența următorului Parlament? Poporul? Sau Maia Sandu cu Dodon și Usatîi?

Distribuiți acest articol!

Am urmărit zilele trecute un mesaj patetic lansat de politician de dreapta, în care încerca să ne convingă că anume POPORUL va alege cine vor deputați în următorul Parlament. Nimic mai fals! În ciuda iluziei că poporul va alege deputații, lista deputaților deja se știe și a fost aleasă de șefii de partide. Anume Igor Dodon, Maia Sandu care au votat împreună acest sistem electoral vor decide CINE vor fi deputații din Parlament. Nouă, „poporului” ni se oferă doar dreptul de a decide CÂȚI din lista DECISĂ de Maia Sandu și Dodon vom trimite în Parlament.

Din păcate, actualul sistem electoral, schimbat de Dodon-Năstase-Maia Sandu deși a fost prezentat drept o mare schimbare față de codul electoral votat de Plahotniuc-Dodon, este în realitatea mai puțin democratic decât cel anterior. 

Aș vrea să văd în ce circumscripție electorală ar putea învinge Natalia Davidovici, o propgandistă pro-rusă cu viziuni staliniste despre istoria noastră. Aș fi curios să-l văd pe moldovenistul primitiv Popșoi cum explică prin raioanele centrale că în R. Moldova locuiesc români și …. moldoveni. Ar fi interesant să urmărim cum ar vota diaspora dacă oferta PAS pentru ei este Nata Albot.

Un partid care nu are o democrație internă, nu va putea niciodată promova democrația în exterior. Urmărim cu tristețe cum PAS-ul Maiei Sandu nu se descurcă în aerul rarefiat al culimilor pe care se crede și a făcut o ofertă electorală slabă. O recunosc și experții independenți, Dionis Cenușă punctând că lista PAS pare mai degrabă o „mașină de vot”, decât oameni compentenți în domeniile vitale ale statului (lupta anti-corupție, bună guvernare, integrare europeană).

Cea mai democratică listă se pare că va fi cea a Alianței pentru Unirea Românilor. Fiind un conglomerat de grupuri diferite, doar printr-o democrație internă autentică se va putea ajunge la un consens. Nefiind partidul unui singur lider, lista AUR va fi rezultatul unui veritabil proces democratic.

Mihai ȘtefănescuTimpul


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button