Actualități

Ciprian Ciubuc: România și NATO cer retragerea trupelor ruse de ocupație din Transnistria

Distribuiți acest articol!

Deputatul AUR, Ciprian Ciubuc, a ținut un discurs fulminant în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la deportările staliniste ale românilor basarabeni. Discursul său este unul extrem de curajos având în vedere că politicienii români din ultimii 30 de ani au preferat politica capului aplecat în fața Rusiei cotropitoare.

La numai două zile distanță, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a cerut Rusiei să-și retragă trupele de ocupație din Transnistria. Solicitarea a fost inclusă într-o declarație după summit-ul din aceste zile.

Astfel, în declarație se menționează că „ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în cadrul granițelor lor recunoscute la nivel internațional. În conformitate cu angajamentele sale internaționale, cerem Rusiei să retragă forțele pe care le-a staționat în toate cele trei țări fără acordul lor”.

„Ne reiterăm sprijinul ferm pentru discuțiile internaționale de la Geneva. De asemenea, cerem Rusiei să se angajeze în mod constructiv în procesul de soluționare a cazului Transnistriei. Ne-am angajat să sprijinim reformele democratice ale Republicii Moldova și să oferim asistență prin Inițiativa noastră de apărare și de securitate conexă de consolidare a capacității”, se mai arată în declarația NATO.

Discursul deputatului AUR Ciprian Ciubuc

„De aici a început primul val de deportări în Siberia și Kazahstan al românilor basarabeni, și, la 80 de ani de la demararea politicii de deznaționalizare a poporului nostru, aici în Basarabia, aici în actuala Republica Moldova transmitem un mesaj. În calitate de cetățean al Republicii Moldova, în calitate de cetățean român și în calitate de deputat în Parlamentul României din partea Alianței pentru Unirea Românilor, condamn deportările de acum 80 de ani ale Federației Ruse și ale imperiului sovietic.

Vreau să vă anunț că niciodată Rusia nu a plătit pentru tot răul făcut acestui popor. Niciodată, nici o putere de la Moscova nu și-a cerut scuze pentru sutele de mii de basarabeni deportați în gulaguri, pentru sutele de mii de morți și tot genocidul făcut poporului român. În calitate de parlamentar AUR voi cere atât în Parlamentul României, cât și pe toate căile diplomatice, ca Rusia să înceteze politica de deznaționalizare și dezinformare aici la Chișinău.

Voi continua necontenit să cer retragerea trupelor ruse de pe pământul românesc aici în Republica Moldova. Vom pune pe agenda diplomatică în negocierile româno-ruse discuția tezaurului românesc care a fost confiscat de regimul sovietic, de bolșevici, și nu a mai fost înapoiat României. Aurul României a fost folosit la construcția Rusiei de astăzi. E timpul ca rușii și domnul ambasador să nu uite că tezaurul este la Moscova și trebuie să îl întoarcă înapoi României.https://www.youtube.com/embed/G2LzMj3Dl18

Condamnăm ferm ocuparea Crimeei și spionajul agresiv al Rusiei în țările est europene cum se întâmplă și aici în Republica Moldova. România va face presiuni la UE pentru menținerea sancțiunilor împotriva Rusiei. Cerem retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și distrugerea armamentului sovietic de la Cobasna în Transnistria.

Transmitem un mesaj clar la Moscova, noi românii basarabeni avem demnitate și vom lupta necontenit pentru a uni această porțiune românească, care se numește astăzi Republica Moldova cu țara mamă România. Noi nu am cotropit popoare, ne-am apărat pământul și glia strămoșească. Nu am invadat pe nimeni. Această Rusie a avut o politică de expansiune și de cotropire, de aceea vă cerem să vă retrageți trupele la voi acasă.

Dragi basarabeni, dragi români, veniți alături de Alianța pentru Unirea Românilor pentru a fi o voce puternică și aici în Parlamentul de la Chișinău. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a afirmat deputatul AUR într-un discurs fulminant în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button