Actualități

Comercializarea articolelor din plastic de unică folosință este interzis în Uniunea Europeană

Distribuiți acest articol!

Paie, tacâmuri, farfurii, pahare și bețișoare de urechi- toate sunt interzise în Uniunea Europeană dacă sunt din plastic și de unică folosință.

Fiecare stat membru a avut doi ani la dispoziție să transpună directiva în propria legislație, însă nu toate au reușit.

În România, de exemplu, unii retaileri spun că mai au nevoie de timp pentru implementare și că pandemia a încetinit procesul.

Soluții alternative există, iar unii retaileri au adoptat măsurile încă de anul trecut.

Și în Republica Moldova este interzisă comercializarea pungilor și a tacâmurilor din plastic, începând cu 1 ianuarie curent. Utilizarea și vânzarea pungilor și a veselei din plastic va fi sancționată cu amenzi de până la 4 500 de lei pentru persoanele fizice și până la 12 000 de lei pentru persoanele juridice. Totuși, nu toți agenții economici s-au conformat noii legislații.

La raft, în toată Uniunea Europeană, aceste produse vor fi comercializate încă 12 luni, pentru că există stocuri. Dar nu vor mai fi produse sau importate.

Deșeurile marine sunt din plastic în procent de 80%. Reziduurile se găsesc în corpul unor specii precum broaște țestoase de mare, foci, balene și păsări, dar și în organismele peștilor și crustaceelor, prin urmare în lanțul alimentar uman.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button