MAGAZIN

100 de istorici dezbat actualitatea temei Marea Unire a Românilor din 1918

Distribuiți acest articol!

La Iași, între 22 și 24 martie, se adună 100 de istorici din România și Republica Moldova pentru a dezbate tema Marii Uniri a Românilor din 1918. Acestora li se alătură și cercetători și profesori din Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, SUA.

De aproape un secol, istoriografia română şi străină încearcă şi reuşeşte să elucideze premisele Marii Uniri, să afle ce s-a întâmplat propriu-zis în anul 1918 şi să evidenţieze urmările acelor acţiuni. ”Credem că a venit, din nou, momentul unui bilanţ, al unei sinteze a semnificaţiilor actuale ale momentului de graţie din istoria neamului românesc.” spun organizatorii conferinței.

Unirea românilor din 1918 a semnificat, pentru foarte mulţi contemporani şi istorici deopotrivă, finalul proiectului politic paşoptist, conceput de elitele româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Marea Unire era, în acelaşi timp, şi un nou început: contemporanii vedeau necesară o redefinire a ţării şi a naţiunii, iar echivalenţa dintre România Mare/Întregită şi România nouă, ca structură teritorială şi instituţională diferită (democratică şi integrativă social sau economic), a reprezentat o constantă a discursului public.

Lucrările Conferinţei internaţionale Marea Unire a Românilor (1918) – Istorie şi actualitate  (Iaşi, 22-24 martie 2018) vor fi structurate în două secțiuni: Premisele Marii Uniri de la 1918 şi Realizarea şi destinul Marii Uniri din 1918.

Lucrările vor viza, prin comunicările prezentate şi discuțiile ce vor urma, aprofundarea unor teme precum: mişcarea națională din Basarabia în preajma Unirii din 1918, diplomație şi propagandă în vremea Marelui Război, recunoaşterea internațională a Marii Uniri, urmările războiului în societatea românească, istoriografia actului Unirii de la 1918, dar şi noile realități geopolitice la 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial.

Lista organizatorilor: Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie a Universității din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, Institutul de Istorie din Chişinău şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi – Departamentul Centenar, Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Accademia di Romania in Roma, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, Institutul Francez Iaşi.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button