Actualități

Consiliul Superior al Magistraturii, despre critica adusă sistemului judecătoresc

Distribuiți acest articol!

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că informațiile apărute în spațiul public în contextul alegerilor locale noi din Chișinău, precum că sistemul judiciar nu este independent, iar unii judecători activează la comandă politică, pot afecta credibilitatea actului justiției, precum și independența și imparțialitatea judecătorului, condiție obligatorie pentru existența statului de drept, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, CSM a venit cu un mesaj către societatea civilă, instituțiile de presă și formațiunile politice, ca acestea să manifeste o abordare rezonabilă în privința deciziilor instanțelor judecătorești, „ca semn de asumare a poziției democratice și a echilibrului între puteri, al independenței justiției și cu maximă respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare”.

După ce Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale din 3 iunie, o zi mai târziu instanța de apel a menținut decizia instanței de fond. Potrivit deciziei motivate a primei instanțe, atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului.

Curtea Supremă de Justiție urmează să ia o decizie irevocabilă pe cazul validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase, astăzi,25 iunie, începând cu ora 15.30.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button