Externe

Coreea de Nord: criza evidențiază carențele administrației Trump

Distribuiți acest articol!

Declarațiile mai puțin convenționale ale președintelui american evidențiază disfuncțiile sale și absența unor interlocutori de nivel înalt în posturile cheie ale administrației sale.

Joi, pentru a treia oară consecutiv, Donald Trump a alimentat o discuție retorică care convine de minune regimului de la Phenian. În marja întâlnirilor cu consilierii săi, în golful său din Bedminster (New Jersey), unde își petrece vacanțele, președintele Statelor Unite a asigurat că formula sa ”foc și furie”, pe care a folosit-o marți, nu face altceva decât să confirme faptul că țara sa este pregătită să se opună amenințărilor nord-coreene și că nu a fost atât de dură. Chiar dacă este prea devreme să fie măsurat impactul acestei ieșiri mai puțin convenționale a președintelui american, aceasta pune în evidență slăbiciunile și disfuncțiile administrației sale.

Conform purtătorului de cuvânt al președintelui de la Casa Albă, Sarah Sanders, Donald Trump a lăsat de înțeles că și-a exprimat opinia pe față, înainte de o întâlnire scurtă cu presa, motivată inițial ca fiind dedicată mortalității sporite din cauza consumului de opiacee (droguri prezente în medicamentele cu efect analgezic). Sanders a precizat că formula nu a fost definită în prealabil și este cazul unui subiect sensibil, pe care Donald Trump nu putea să-l evite.

Virulența propunerilor lui Trump l-a obligat pe secretarul său de Stat, Rex Tillerson, să multiplice formulele liniștitoare câteva ore mai târziu, asigurând că ”americanii pot să doarmă în liniște”. Tillerson a dorit să pună în față ”săptămâna bună a Statelor Unite și a comunității internaționale în raport cu Coreea de Nord”, făcând referire la rezoluția votată în unanimitate de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Dar acest succes diplomatic incontestabil a fost eclipsat de formulele controversate belicoase ale lui Donald Trump. Aceste formule au stârnit, de asemenea, reacții în Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud, care este îngrijorată în privința vecinului de la nord.

În timpul unei conferințe telefonice organizate joi de Consiliul pentru Relații Externe (Council on Foreign Relations), s-a subliniat impactul declarațiilor lui Donald Trump, care au amplificat absența interlocutorilor de nivel înalt, care ar fi trebuit să decripteze și să folosească un alt context pentru ele, pentru clarifica poziția Statelor Unite față de principalii săi aliați.

 

Un articol redactat de Gilles Paris, corespondent al Le Monde la Washington


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button