ActualitățiExterne

Coreea de Nord: Pregătiri pentru un test cu rachetă

Distribuiți acest articol!

Pentagonul a detectat semne că regimul comunist de la Phenian se pregătește să efectueze un nou test cu rachetă, a declarat marți pentru AFP un responsabil din cadrul Ministerului Apărării american.

În cazul în care acest test ar avea loc, el s-ar produce “probabil” joi, 27 iulie, când se împlinesc 64 de ani de la încheierea armistițiului care a pus capăt războiului din Coreea, a indicat același oficial american, sub rezerva anonimatului.

Această data este sărbătorită în fiecare an în Coreea de Nord ca Ziua Victoriei.

Cu această ocazie, potrivit oficialului american, ar putea să fie testată o rachetă cu raza medie sau o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), KN-20 sau Hwasong-14.

În ipoteza unui test cu rachetă intercontinentală, aceasta ar fi a doua oară când Coreea de Nord testează un dispozitiv ICBM, după cel lansat la 4 iulie, ceea ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale.

Experții estimează că această rachetă are o rază de acțiune suficientă pentru a atinge Alaska. Coreea de Nord vizează să se doteze cu o rachetă capabilă să transporte un focos nuclear și care să ajungă pe teritoriul SUA.

Tirul din 4 iulie, efectuat de Ziua Națională a SUA, a fost perceput drept o provocare de președintele Donald Trump.

Agenția de presă sud-coreeană Yonhap a relatat marți că Seulul a detectat ceea ce pare a fi pregătiri pentru un tir cu rachetă nord-coreean.

“Există o posibilitate foarte mare ca Nordul să efectueze (un test) cu ocazia zilei armistițiului de 27 iulie”, a declarat pentru Yonhap o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Potrivit acestei surse, “mișcări ale unor vehicule ce transportau tuburi de lansare (a unei rachete) au fost observate în mod continuu în provincia Pyongan” în vestul Coreii de Nord.

agerpres.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button