Externe

Coreea de Sud vrea ca ONU să verifice închiderea poligonului nuclear din Coreea de Nord

Distribuiți acest articol!

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a cerut, marţi, Organizaţiei Naţiunilor Unite să verifice închiderea singurului poligon nuclear din Coreea de Nord, ce ar urma să aibă loc în luna mai, scrie Mediafax.

Kim Eui-kyeom, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale de la Seul, a anunţat, marţi, că Moon Jae-in a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Preşedintele sud-coreean i-a transmis lui Guterres că vrea ca ONU să monitorizeze implementarea acordurilor asumate după summitul inter-coreean, printre care se numără şi închiderea centrului nuclear din Coreea de Nord.

Secretarul general al ONU a afirmat că este dispus să depună toate eforturile pentru a asigura pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreea.

Coreea de Nord s-a angajat să închidă singurul poligon de teste atomice din ţară în luna mai, Phenianul urmând să invite experţi şi jurnalişti internaţionali, inclusiv din SUA, care să observe procesul de denuclearizare, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong-Un, potrivit Preşedinţiei de la Seul.

De asemenea, Ministerul Apărării de la Seul a precizat cele două state au început demontarea difuzoarelor prin care transmiteau emisiuni de propagandă peste graniţa comună. Măsura a fost convenită la summitul de săptămâna trecută dintre Moon Jae-in şi liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-un.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button