MAGAZIN

Corupţia readuce bucureştenii în stradă

Distribuiți acest articol!

Deşi părea că spiritele s-au calmat, după seria de proteste #rezist, bătălia românilor cu parlamentarii continuă. Câteva sute de bucureşteni s-au mobilizat rapid şi au ieşit în Piaţa Victoriei, după ce Comisia Juridică din Senat a adoptat un amendament care prevede graţierea persoanelor condamnate pentru luare sau dare de mită şi trafic sau cumpărare de influenţă.

Manifestanţii au blocat două artere principale din faţa sediului Guvernului iar la ora 21.00 au aprins din nou luminile telefoanelor mobile, repetând gestul devenit celebru din timpul protestelor rezist. A fost înregistrat şi un incident, în momentul în care o maşină ieşită din parcarea executivului a trecut peste linia continuă, protestatarii reclamând agresivitatea şoferului. Protstele au fost reluate imediat după ce Comisia juridică din Senat a votat un amendament la Legea graţierii, potrivit căruia corupţii condamnaţi ar putea fi graţiaţi. Senatorul PMP Traian Băsescu a peldat pentru un vot favorabil.

Protestele rezist au început în ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București. Manifestanţii erau nemulţumiţi față de intențiile guvernului de grațiere si de modificare a Codului Penal. În următoarele zile protestele au escaladat, luând amploare în toată România și în diaspora, mai ales după ce Ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat în toiul nopţii de 31ianuarie publicarea în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 500.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button