Actualități

Află de când pensionarii vor primi pensii mai mari

Distribuiți acest articol!

Reieșind din creșterea prognozată anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, de la 1 aprilie 2018, pensiile vor fi indexate 6,6%, , transmite IPN cu referire la proiectul deciziei Guvernului, propus de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale expus pentru consultări publice.

Urmare a indexării preconizate, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă va crește cu 96 lei pentru 532 178 de beneficiari. Pensiile de dizabilitate se vor majora cu 75 de lei pentru 12 8555 beneficiari, cele de urmaș cu 50 de lei pentru puțin peste 12 mii de beneficiari. Pensia medie a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl se va majora cu 201 lei pentru 1792 de beneficiari.

Potrivit prevederilor legislative în vigoare, se indexează doar partea pensiei, achitată prin intermediul bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va fi echivalat cu mărimea venitului lunar minim garantat, stabilit anual și va constitui de la 1 aprilie 1 025 de lei. Diferența dintre cuantumul pensiei minime și venitul minim garantat stabilit va fi achitată din bugetul de stat.

Pentru indexarea prestațiilor sociale de la 1 aprilie 2018 vor fi necesare peste 553,6 milioane de lei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button