MAGAZIN

Cui rămân cei 124 000 de români din Basarabia istorică (regiunea Odessa)?

Distribuiți acest articol!

Despre situația celor 124.000 de români din Basarabia istorică a vorbit la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului Nicolae Moșu din Tatarbunar.

Suntem martori ai degradării școlilor cu predare în limba română. De ani de zile facem dermersuri la ministere, la academii, în special cu Asociația Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odessa (Basarabia)”, a semnalat Moșu.

Nicolae Moșu a denunțat învăţământul în aşa-zisa limbă „moldovenească” și a precizat că autorităților ucrainene li s-a solicitat în repetate rânduri unificarea programei pentru instituțiile școlare cu predare în limba română.

Suntem mereu amenințați de reforma învățământului în Ucraina, cu comasarea școlilor. Unde sunt mai puțin de 200 de copii, le unifică. Stăm cu frică că o să pierdem și ultima școală din raion, în Tatarbunar ”, și-a exprimat temerile Nicolae Moșu.

Ce soluții ar putea adopta statul român în legătură cu problemele ridicate de românii din regiunea Odessa? Să susțină pe lângă autoritățile de la Kiev recunoașterea limbii române ca limbă de predare în școli și unificarea programei școlare, să înființeze un centru cultural în zonă și să sprijine apariția la Odessa a unui ziar românesc tipărit. Acestea sunt aspectele punctate de Nicolae Moșu în cadrul lucrărilor Universității de Vară Izvoru Mureșului.

Sursa: infoprut.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button