Basarabia

Culorile lumii într-un festival inedit

Distribuiți acest articol!

 Zeci de națiuni din toate colţurile lumii s-au reunit la cea dea a 15-ea ediție a Festivalului Internațional de limbă și cultură. Muzica şi dansul a fost condensate pe scena Palatului Național ,,Nicolae Sulac”, în care elevii şi-au reprezentat ţara cu un număr specific poporului său.
În cadrul concertului, elevi de diferite etniii a Instituției Private de Învăţământ,,Orizont’’ și-au demonstrat talentul și aptitudinile artistice, au cântat în diferite limbi și au dansat pe ritmul diferitor melodii.

Şefa adjunctă a Direcției Generale a Educație, Tineret și Sport, Viorica Negrei a ţinut un discurs prin care a menţionat importanţa desfăşurarii acestui festival. ,, În pofida evenimentelor care au loc în lume,astăzi copii au reușit să ne adune pentru a ne demonstra cât de deosebiți suntem, speciali în cultură și limbă. Suntem mândri că avem instituții educationale ca ,, Orizont’’. Rezultatele acestor copii, deduc faima în intreaga lume.Vă asigurăm că în maxima posiblitate veţi avea susţinere din partea noastră,dacă veţi veni cu idei noi de proiecte internaţionale.Îl invit în scenă pe director pentru ai înmâna diploma de onoare din partea Direcţiei Generale a Educaţiei ,Tineret şi Sport. Cu mult drag şi inciclopedia Republicii Moldova şi simboluri acesteia’’ a susţinut Viorica Negrei.

Programul a avut un caracter divers. În timpul spectacolului vizitatorii au putut urmări coreografia tinerilor din Kenya care au venit cu ceva mai special anul acesta, un dans popular românesc, îmbrăcați în haine naționale.

Cea mai originală colaborare a fost cover-ul piesei ,,Trandafir de la Moldova’’ interpretată de 4 adolecenţi din Republica Moldova, Africa de Sud, Indonezia şi India.

Reprezentanţii tuturor statelor participante sosiţi din 19 ţări inclusiv din continental Africii, Asiei şi Americii au demonstrat că indiferent dacă locuiesc în părţi diferite pot dansa şi cânta aceleaşi piese.
Cei mai îndrăgiţi de public au fost Dana Merchetan, Viorel Grecu, Sergiu Braga, Lucia Iurco, Elmira Cebanu, Diana Scurba şi Franţa Romina Guana, India Ravik Guman, Kazakstan Geovan Kadichen, care au interpretat piesa ,,We are the world’’ .

Spre finalul evenimentului , în scenă a fost invitat Trăian Ţurcanu de la Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite. ,,În numele Agenţiei ONU pentru Refugiaţi le mulţumim organizatorilor pentru acest eveniment spectaculos plin de culoare şi pentru oportunitatea ca să vă susţinem.Copii ne au arătat încă odată că diversitatea  este o valoare fără de care nu putem exista.În contextul în care Turcia este ţara care găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi din lume. Noi maturii trebuie să ţinem cont de toleranţă, prientenie, acceptare. Fiecare din noi păstram o valoare supremă pe care o au aceşti copii dincolo de culoarea pieli, dincolo de religie.Toţi suntem oameni şi trebuie să trăim în pace’’, a declarat acesta.

Evenimentul face parte dintr-un proiect internațional care are drept scop promovarea toleranței și respectului pentru limbile și culturile diferitelor țări.

Autor:Roşca Adelina


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button