ActualitățiBasarabia

Cum a ajuns un puști de 22 de ani, BARON peste benzinarii de la TIREX PETROL?

Distribuiți acest articol!

Topul celor mai mari operatori de pe piața produselor petroliere din R. Moldova este completat de „Tirex Petrol”, fondată în anul 1996, de către Guvern, prin reorganizarea Asociației de stat de producție pentru Combustibil. În 2000, statul a vândut, cu 500 de mii de dolari, pachetul majoritar de acțiuni (96%) companiei germane „Mabanaft-Moldova” GMBh, iar la finele anului 2019, „Tirex Petrol” a ajuns în gestiunea „Estcon Construct” SRL din Ialoveni, contra circa 10 milioane de euro.

Compania o avea în calitate de unic asociat pe Tatiana Ignat, soția lui Alec Ignat, administratorul „Tirex Petrol”. După achiziție, Tatiana Ignat a rămas cu 24,24% din acțiunile „Estcon Construct” SRL, pachetul majoritat de 75,75% fiind deținut de „Truck Petrol” SRL, unde Alec Ignat deține 56% din acțiuni, restul 44% fiind ale lui Artiom Pînzari, feciorul fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari.

Motorina românească, distribuită de compania conectată la fiul fostului ministru 

În primăvara anului 2021, firma conectată la fiul lui Pînzari a obținut, în urma unor negocieri directe simulate, contractul de depozitare și distribuție a motorinei donată de România, firma câștigând astfel aproape 3 milioane de lei.

Compania „Tirex Petrol” deține o rețea de 77 de benzinării, iar în anul 2019 a avut venituri de 1,11 miliarde de lei. Cota de un miliard de lei este menținută începând cu anul 2015. Operatorul și-a majorat și profitul, de la 24 de mii de lei în 2015 la 36 de mii de lei, cu o scădere de până la 10 mii de lei în 2017. 

Acuzațiile lui Alexandru Slusari

„În fiecare an, bugetul național pierde peste 0,5 miliarde de lei din această generozitate față de regiunea separatistă. Mai mult, cea mai mare parte a combustibilului se îndreaptă către Grupul Operațional al Forțelor Ruse, situat pe malul stâng al Nistrului “, a revoltat fostul vicepreședinte al formației, care, la fel ca toată conducerea sa, și-a dat demisia din cauza eșecului partidului la alegerile parlamentare .

Potrivit acestuia, „serviciile de transport pentru aceste operațiuni de import de combustibil în Transnistria sunt furnizate de Estcon Construct, care este deținută legal de fiul lui Alexander Pinzari (fost ministru al apărării) și controlează compania petrolieră Tirex Petrol.”, a afirmat Slusari.

Urmează noi dezvăluiri și cel mai probabil noi arestări

După ce fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, își va petrece luna viitoare la izolatorul numărul 13, pe surse s-a raportat că PCCOCS intenționează să verifice capturarea raider a ′′Tirex Petrol”, companie ale cărei active au fost de 500 milioane lei, iar cifra de afaceri anuală a fost de un miliard de lei. Coproprietarul oficial al companiei este fiul de 22 ani al lui Pînzari, totuși anchetatorii nu pot fi luați de proști. Tirex Petrol a devenit furnizor de combustibil stabil la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Agenţia Naţională de Penitenciare şi Agenţia Naţională pentru Transporturi Auto (ANTA). Într-un cuvânt, peste tot au fost moșteniți Jizdan și Pînzari. Achizițiile publice nu au fost limitate. Unii transportatori mari sunt gata să depună mărturie, afirmă sursele noastre. Există un contract – fără controale. Șeful ANTA, Igor Guja, nu ar fi străin de afacerile cu produse petroliere ale familiei Pînzari.

Potrivit datelor oficiale Artiom Pînzari mai figurează ca acționar la compania German Oil și Truck Petrol. Este foarte interesant faptul ca Artiom Pînzari, un puști de 22 de ani, să aibă așa proprietăți și bunuri conectate direct la compania Tirex Petrol, eliminând faptul că este fiul fostului șef al IGP Alexandru Pînzari din perioada regimului oligarhic Vladimir Plahotniuc. Să sperăm că noi șefi ce vor fi aduși în fruntea structurilor de forță ale statului vor face lumină în dosarul tatălui, cât și despre proprietățile puse pe numele fiului de băieții deștepți ai politicii moldovenești.

German Oil – cifra de afaceri

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button