MAGAZIN

Cum să te protejezi de caniculă. Măsurile de rigoare

Distribuiți acest articol!

Căldura este unul dintre factorii vieții, însă dincolo de aceasta, ea creează și efecte negative asupra organismului uman.

Pentru a funcționa corpul omenesc trebuie să se mențină, în interacțiunea sa complexă cu mediul înconjurator. În condiții de caldură și umiditate ridicate îmbracamintea poate împiedica o evaporare eficientă. E de preferat purtarea unor țesături din bumbac, care permit evaporarea transpirației, dar opresc căldura solară. Fibrele sintetice, din contra, sunt impermeabile la transpirație.

Cum te protejezi de caniculă?

  • Evită activitățile fizice active. Dacă te afli în zona de risc, caută locurile umbroase și răcoroase;
  • Bea cât mai multă apă pentru a-ți menține temperatura corpului normală;
  • Evită băuturile alcoolice și cofeina, ele îți oferă o stare de bine pentru o scurtă perioadă de timp, dar atrag efectele căldurii asupra organismului. Acest lucru este adevarat în special pentru bere, care deshidratează de fapt organismul;
  • Mănâncă puțin si des. Mesele lungi și grele sunt mai dificil de digerat si obligă organismul să crească temperatura internă pentru a ajuta digestia, înrăutățind astfel condițiile generale. Evită mâncărurile bogate în proteine, deoarece cresc temperatura organismului;
  • Poartă haine din fibre naturale, de culoare deschisă, pentru a permite termoreglarea prin evaporarea transpirației în paralel cu obținerea unei protecții adecvate la razele soarelui.

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button