Actualități

Dan Dungaciu și Petrişor Peiu: Furtul miliardului din Republica Moldova este manipularea secolului

Distribuiți acest articol!

Experții Dan Dungaciu și Petrişor Peiu au făcut publică a doua parte a analizei despre furtul miliardului din sistemul bancar moldovenesc. Aceștia afirmă că povestea dispariției banilor din cele trei bănci de la Chișinău are câteva elemente clare și actori repetabili, acuzându-i direct pe Iurie Leancă, fostul prim-ministrul, actual viceprim-ministru al Integrării Europene, și pe Dorin Drăguțanu, fost guvernator al Băncii Naționale, că ar fi cei care au pus în aplicare ”planul criminal”.

Analiza spune că Guvernul și BNM au încălcat grosolan și cu bună știință Constituția Fontului Monetar Internațional în care scrie că interzice statelor membre să utilizeze rezerva valutară sau fondurile proprii ale Băncii Naţionale pentru finanţarea deficitelor statului sau pentru finanţarea unor companii sau instituţii publice sau private. Dar contrar acestor prevederi din Constituția FMI, Guvernul Leancă, precum şi BNM, au luat o treime din rezerva Băncii Naţionale şi au dat-o unor bănci private administrate de către persoane private aflate sub interdicţii legale de administrare. 

Despre transferul banilor în străinătate, analiștii spun că BNM a urmărit tranzacțiile în tăcere, ori pentru a transfera un miliard de dolari a fost nevoie de 2 zile, Fiecare tranzacţie a avut un Cod Swift, pe care de asemenea BNM îl cunoaşte. Aceste coduri se şterg automat în cinci ani. În anul 2019 se vor şterge ultimele urme electronice ale jafului ecoului. 

Dan Dungaciu și Petrișor Peiu afirmă că vinovații furtului miliardului au fost ascunși, iar naționalizarea Băncii de Economii a fost o diversiune. Aceștia scriu că, Coaliţia PLDM-PDM a avut ca scop unic ştergerea urmelor furtului şi asigurarea impunităţii autorilor, iar Chiril Gaburici şi-a pierdut funcţia de prim-ministru, anunţându-şi demisia la două zile după şedinţa conducerii coaliţiei în cadrul căreia s-a decis „naţionalizarea”.

Totodată, experții vorbesc despre binomul Plahotniuc-Dodon care ”îl lasă să zburde pe Ilan Shor”. Nici Vlad Plahotniuc, nici Igor Dodon n-au făcut niciun demers pentru recuperarea banilor și pedepsirea vinovaților, ceea ce îi face cel puțin  complici. Puterea s-a lăudat cu recuperarea unor sume de bani, dar acestea sunt nesemnificative faţă de totalul banilor furaţi. Mai important este că banii recuperaţi nu provin din furtul miliardului, adică din transferarea în străinătate a rezervelor BNM, ci sunt doar credite acordate cu uşurinţă de către BEM unor firme care nu au restituit banii.

Dungaciu și Peiu se întreabă de ce nu au fost implicate în investigațiile furtului miliardului agențiile Guvernului american, dar a fost contractată o companie privată, care nu are mandate să ceară informaţii protejate de secretul bancar. Experții se întreabă dacă acest lucru n-ar fi din cauza că americanii vor găsi banii şi pe cei vinovaţi, ceea ce autorităţile doreau, în realitate, să evite sau că oficialii de la Chişinău s-au temut inclusiv ca Moscova să nu afle că ei ar lucra atât de deschis cu serviciile secrete americane? 

Concluziile experților sunt următoarele:

  • Nu trebuie să fii un geniu al finanţelor ca să înţelegi că întreaga afacere a furtului miliardului a fost pusă la cale de autorităţile statului, care în continuare se opun recuperării banilor şi identificării şi tragerii la răspundere a celor vinovaţi. Republica Moldova a devenit astfel guvernată de banditismul de stat, aidoma narco-statelor. Jefuitorii Băncii Naţionale nici măcar nu au fost sofisticaţi. Elemente infracţionale folosite de ei au mai fost folosite şi în alte scheme de devalizare a băncilor din spaţiul ex-sovietic, în special în Federaţia Rusă.  
  • Păgubaşul este cetăţeanul moldovean, pentru că suma furată a fost trecută la datoria publică şi se recuperează de la bugetul statului. Pentru că suma reprezintă circa 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova este lesne de înţeles de câte investiţii social-economice sau prestaţii sociale au fost privaţi cetăţenii acestei republici ex-sovietice.  
  • Furtul miliardului, alături de o altă mare infracţiune petrecută cam în aceeaşi perioadă, anume spălarea prin băncile din Republica Moldova a peste 20 miliarde dolari SUA, au compromis imaginea acestui stat atât în ochii finanţatorilor internaţionali cât şi a partenerilor europeni, compromiţând orice şansă de integrare europeană a Republicii Moldova.  
  • Furtul secolului, cum a fost numit la Chişinău, a fost şi este acompaniat şi de manipularea sau dezinformarea secolului. Aspecte ale aceste operaţiuni de dezinformare au fost prezentate de noi. Aşa cum furtul miliardului este o operaţiune de stat, la fel şi dezinformarea legată de acest caz este tot o operaţiune de stat. Amplă, consistentă şi tenace precum fenomenul pe care năzuieşte să îl acopere.  
  • Începând de la scoaterea în prim plan, ostentativă, a lui Ilan Shor ca singurul vinovat de furtul secolului, – deşi Ilan Shor a fost executantul deciziilor, nu emitentul lor -, asocierea eronată în discursul public a fostului premier Filat cu furtul efectiv al miliardului (vina lui stă în altă parte), declaraţii pompoase despre aşa zise recuperări ale sumelor furate, ignorarea ostentativă a acţiunilor autorităţilor sau transformarea Raportului Kroll într-o chestiune sacrosantă, intangibilă, în faţa căreia toate vocile trebuie să tacă – toate acestea sunt elementele unei manipulări de stat menite să deturneze dezbaterea publică de la concluzia firească a oricărei investigaţii de bun simţ şi pe care o reiterăm în finalul cercetării noastre.  
  • Tot ceea ce s-a întâmplat începând din anul 2013 în sistemul bancar din Republica Moldova a fost o acţiune coordonată a unor grupuri private şi a principalelor instituţii ale statului, în primul rând Ministerul de Finanţe, Guvernul Republicii Moldova, Procuratura Generală şi Banca Naţională a Moldovei, având ca scop extragerea unei sume importante de bani din sistemul bancar şi transferarea acesteia în străinătate, cu predilecţie în legislaţii off-shore, de unde să fie extrem de greu, dacă nu imposibil, de recuperat.

sursa: www.larics.ro


Distribuiți acest articol!

2 Comments

  1. Bravo ! Acest lucru l-am înțeles de la ultima luare de cuvânt a lui Vlad Filat în fața Parlamentului că „totul a fost organizat” Ce să facem? Societatea noastră are nevoia de desvoltare până la nivelul cuvenit.Ziua de ieri a trecut.Să plănuim pentru ziua de mâne.Doamne ajută !

  2. Totuși, a fost un furt de excepție, trebuie de recunoscut că Shor, Platon sunt niște genii ai sistemului bancar. Dacă capul lor era folosit în interesul statului, azi trăiam mai bine. Dar așa, ei au decis să ne frece..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button