Actualități

Daniel Ioniță: „Înfrățirile nu trebuie făcute doar pentru bifă”

Distribuiți acest articol!

Daniel Ioniță, într-un interviu oferit pentru ziarul Timpul, a declarat că este în interesul nemijlocit al României ca Republica Moldova să se înscrie într-un curs european ireversibil.

Cu 26 de ani în urmă, cetățenii Republicii Moldova trăiau mai bine decât cei din România, în prezent, însă, statisticile sunt de circa șase ori mai mari în favoarea vecinilor de peste Prut. Afirmația aparține ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, care susține că statul nostru are prioritate în ceea ce privește fondurile pe care le alocă țara sa pentru dezvoltare.

– Un lucru mi se pare extrem de curios și paradoxal. România continuă să ajute Republica Moldova în contextul în care și peste Prut sunt multe probleme: sate fără infrastructură, școli fără autobuze, microbuze și alte instituții nereparate de mai multe decenii… 

– În primul rând, suntem vecini. În al doilea rând avem aceeași limbă, aceeași istorie și aceleași tradiții. Este în interesul nemijlocit al României ca Republica Moldova să se înscrie pe un curs european ireversibil. Asta aduce după sine securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii. Dorim ca lucrurile aici să se îndrepte într-o direcție corectă. În acest sens, avem exemplul României. Cu 26 de ani în urmă produsul intern brut per capita în Republica Moldova era mai mare decât în România. Cu alte cuvinte, cu 26 de ani în urmă, cetățenii din Republica Moldova trăiau mai bine decât cei din România, iar în prezent aceste date statistice sunt de circa șase ori mai mari în favoarea noastră.

La acest rezultat au contribuit mai multe lucruri care s-au completat reciproc. Am avut o direcție strategică clară pe care România a urmărit-o. Ne-am dorit să ne integrăm în Uniunea Europeană și în NATO. Am știut foarte clar că trebuie să mergem către Vest. Totodată, am înțeles care este rolul și locul nostru în regiune privind apartenența geopolitică. Pe lângă aceasta, parcursul european a presupus parcurgerea unui șir lung de reforme dureroase, care au fost susținute de cetățenii români și au fost implementate de autorități. Rezultatele se văd în datele statistice de acum. De șapte ani România are o creștere economică stabilă, poate una dintre cele mai mari dintre statele europene. Șomajul la noi este la cote relativ mici și reprezintă 5,3 la sută – o cifră acceptabilă. Numărul investițiilor străine în economia română a crescut și crește în continuare. Pe acest fond, nivelul de trai și bunăstarea oamenilor s-au îmbunătățit. La fel, s-a majorat și salariul minim pe economie.

„Înfrățirile nu trebuie făcute doar pentru bifă”

– Parlamentul Republicii Moldova a adoptat recent o lege prin care a declarat construcția Gazoductului pe segmentul Ungheni-Chișinău drept obiectiv de utilitate publică. Când statul nostru ar putea avea asigurată această alternativă pentru energia electrică?

– Până acum și partea română, și cea moldovenească s-au încadrat în parametri conveniți. Acest proiect este important pentru că va contribui la asigurarea securității energetice pentru Republica Moldova. Pe lângă alternativa gazului primit în prezent din Est, asta va reprezenta și o oportunitate pentru ca Republica Moldova să se racordeze ireversibil la piața din Vest. Este un proiect care va permite autorităților de la Chișinău să ia niște decizii în folosul cetățenilor.

– Mai sunt și alte proiecte comune care în ultimul timp prind viață. Mă refer la înfrățirile între localitățile din România cu cele din Republica Moldova. Cât de importante sunt acestea pentru cetățeni?

– Încurajăm acest proces. Este extrem de important ca autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului să utilizeze acest instrument deosebit de util „numit înfrățirea instituțională”, însă nu ar trebui s-o facă doar pentru bifă, ci ca un instrument pentru ca cetățenii să beneficieze de anumite oportunități: proiecte locale de infrastructură, schimb de experiență, participări la programe de odihnă. Înfrățirile permit autorităților române să finanțeze direct localitățile din Republica Moldova. I-aș încuraja pe toți să se uite cu mare atenție și să încerce să rezolve niște nevoi la nivel local.

 

Citește interviul integral aici.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button