Actualități

Decizia CC privind neutralitatea R.M este definitivă şi irevocabilă

Distribuiți acest articol!

Decizia Curţii Constituționale (CC) cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova (art. 11 din Constituție) a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. Aceasta este definitivă şi irevocabilă.

Hotărârea luată de magistrații Înaltei Curți menţionează că dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională.

În această decizie se mai precizează că ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate, iar în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, cum ar fi independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile RM sânt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.

Curtea Constituţională anunţă că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, precum sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate.

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button