Actualități

Declarația de presă comună Klaus Iohannis(RO) – Rumen Radev (BG)

Distribuiți acest articol!

Agerpres a transmis declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 28 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis:

‘Bună ziua! Îmi face o deosebită plăcere să urez ‘bun venit’ în România Președintelui Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, cu ocazia primei sale vizite oficiale în țara noastră. Bine ați venit, domnule Președinte!

Vizita are loc într-un context favorabil pentru consolidarea relației apropiate dintre țările noastre ca state vecine, parteneri în cadrul Uniunii, aliați în cadrul NATO și sunt convins că această întâlnire va stimula aprofundarea parteneriatului nostru politic.

Am exprimat, împreună cu Președintele Radev, interesul comun pentru continuarea dezvoltării relațiilor economice și a proiectelor sectoriale în domenii diverse, cu accent pe energie și transporturi. De altfel, mâine dimineață vom deschide împreună lucrările Forumului de afaceri România-Bulgaria, eveniment care, cu siguranță, va contribui la stimularea contactelor economice și, sperăm noi, a investițiilor reciproce bilaterale.

Despre relațiile bilaterale și viitorul în Uniunea Europeană

După cum cunoașteți, asigurarea securității energetice constituie o prioritate pentru ambele țări. Inaugurarea, anul trecut, a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse a reprezentat un pas esențial în această direcție și dorim să vedem progrese în ceea ce privește proiectele comune, și aici aș menționa, în mod special, interconectorul BRUA.

Am exprimat convingerea că cele două comunități înrudite, românii din Bulgaria și bulgarii din România, reprezintă importante punți de legătură între statele noastre. Promovarea identității acestora este, de aceea, foarte importantă. Este în beneficiul nostru reciproc protejarea drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce privește educația în limba maternă, așa cum se bucură și comunitatea bulgară din România.

Am avut cu domnul Președinte un schimb de opinii substanțial cu privire la cooperarea în cadrul Uniunii Europene. Exercitarea de către cele două state, la interval de un an, a Președinției, Bulgaria în 2018, noi în 2019, este o oportunitate deosebită și am discutat, astfel, despre necesitatea întăririi dialogului în ceea ce privește pregătirea Președințiilor.

Vom contribui activ la discuțiile privind viitorul Europei. Suntem hotărâți să acționăm alături de statele membre care susțin revigorarea și consolidarea proiectului european, împreună susținem o Uniune puternică, apropiată de cetățeni, care asigură securitatea, internă și externă, și prosperitatea cetățenilor săi.

Am efectuat un schimb de vederi și în domeniul reformei justiției, domeniul statului de drept și am salutat interesul domnului Președinte Radev în acest domeniu, arătând că România este pregătită și e gata să împărtășească Bulgariei experiența pe care o are în combaterea corupției.

Discuții despre „Frontul de Est”

Am discutat cu domnul Președinte Radev și despre evoluția din Vecinătatea Estică.

În ceea ce privește agenda internațională, discuțiile s-au concentrat, în mod natural, pe relația transatlantică și pe cooperarea în cadrul NATO. În mod natural, am discutat despre recenta vizită pe care am făcut-o la Washington, despre interesul comun într-o relație transatlantică puternică și despre proiecte comune NATO.

Am abordat provocările din zona Mării Negre și rolul deosebit al Alianței în zonă. A fost o discuție cu multiple valențe, o discuție foarte bună și vreau îi mulțumesc domnului Președinte Radev pentru vizita pe care o face în România și pentru discuțiile foarte bune pe care le-am purtat astăzi. Domnule Președinte, aveți cuvântul!’

Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev:

‘Stimate domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor,

Mai întâi aș vrea să mulțumesc pentru invitația de a face această vizită oficială în România, caracterul însuși al acestei vizite și discuțiile, abordând o mare gamă de subiecte, arată un singur lucru: relațiile dintre cele două țări au o tendință crescătoare. Este un pas prin care arătăm că această dezvoltare are o perspectivă enormă în viitor. Vorbesc nu numai despre relațiile bilaterale, ci și despre parteneriatul nostru în uniunile din care facem parte, la care am aderat împreună, și în Uniunea Europeană și NATO. Cu satisfacție am constatat cu domnul Președinte Iohannis că relațiile bilaterale la nivel economic, de asemenea, înregistrează un progres. Nu e ceva întâmplător este rezultatul acestui dialog intens dintre conducerile celor două țări.

Declarația integrală a președintelui Bulgariei la Cotroceni o puteți vedea accesând pagina Agenției Naționale de Presă.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button