MAGAZIN

Dialog moldo-suedez la Ministerul Apărării

Distribuiți acest articol!

Aspectele cooperării militare bilaterale şi în cadrul organizaţiilor internaţionale au fost discutate astăzi de ministrul Apărării Eugen Sturza şi ambasadoarea Suediei la Chişinău, Signe Burgstaller, în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Ministerul Apărării.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului Suediei pentru sprijinul acordat pe parcursul ultimilor ani în realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în contextul Rezoluţiei 1325 „Femeia, pacea şi securitatea”.  Ministrul Apărării a specificat că proiectul Planului național de acțiuni pentru implementarea Rezoluției şi manualul ,,Dimensiunea de gen în sectorul de securitate şi apărare”, elaborate cu ajutorul Suediei, reprezintă un pas important pentru avansarea ţării  în asigurarea egalităţii de gen în sectorul de securitate şi apărare.

De asemenea, ministrul Sturza a apreciat implicarea Suediei în cadrul Grupului multinaţional în domeniul Armelor Mici şi Armamentului Uşor (SALW), care are ca obiectiv sporirea nivelului de siguranţă şi securitate în locurile de păstrare a muniţiilor. Eugen Sturza a menţionat şi contribuţia Guvernului suedez la elaborarea Manualului  „Logistic Ammunition Handbook”, publicat în 2015, şi la instruirea militarilor Armatei Naţionale în cadrul cursurilor specializate în domeniul managementul stocurilor de armament şi muniţii.

Ministrul Sturza a specificat că Republica Moldova îşi doreşte să-şi extindă contribuţia la securitatea regională şi internaţională, iar experienţa Suediei, în acest sens, ar fi foarte benefică pentru republică. Ministrul Apărării şi-a exprimat speranţa că cele două ţări îşi vor intensifica cooperarea atât în acest domeniu, cât  şi în cel al ştiinţei şi învăţământului militar.

La rândul său, ambasadoarea Suediei a salutat progresul înregistrat de Republica Moldova privind implementarea Rezoluţiei 1325 şi a declarat că ţara sa va continua să acorde asistenţa necesară Armatei Naţionale. 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button