Actualități

Diaspora, jignită de o membră CDSI a universității din Bălți: Ei vin doar de Paști să mănânce mămăligă

Distribuiți acest articol!

O membră a Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) a Universității de Stat „ Alecu Russo” din Bălți critică dur faptul că diaspora și-a exercitat masiv dreptul la vot la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Într-o postare pe facebook, Ana Zachernicinaia susține că moldovenii care muncesc în străinătate nu au dreptul să decidă soarta Republicii Moldova. Este de menționat faptul că Ana Zachernicinaia nu este profesor sau angajată la Universitatea din Bălți., relatează Nord News.

„Ei vin în țară doar de Paști să mănânce mămăligă, dar noi muncim aici și achităm impozite. Doar noi avem dreptul să decidem viitorul țării”, a spus Ana Zachernicinaia.

Postarea femeii a stârnit nemulțumiri printre internauți.

Mă întreb ce poate educa în studenți Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți când o oaie din Consiliului pentru Dezvoltare Strategică a universității face declarații care condamnă dreptul de a vota și a decide viitorul țării de către cetățenii care au plecat la muncă peste hotare din cauza sărăciei din țară pentru a supreviețui. Mi se face rușine să mai spun că am învățat cândva la această universitate când înțeleg la ce grad de degradare a ajuns această instituție”, a comentat Victor Mocanu.

Notă:

Consiliul pentru dezvoltare strategică instituțională (CDSI) este organul de conducere al USARB, care se întrunește cel puțin o data în trimestru sau ori de cîte ori este necesar, la inițiativa președintelui sau a cel puțin 1/3 din numărul membrilor și are următoarele competențe și atribuții.:

  • coordonarea elaborării Planului de dezvoltare strategică instituțională, care cuprinde viziunea, misiunea, strategii de dezvoltare a Universităţii și acțiunile principale pentru o perioadă de cel puțin 5 ani și care sînt prezentate Senatului pentru aprobare; 
  • monitorizarea, evaluarea utilizării eficiente a resurselor financiare și prezentarea Senatului pentru aprobare a proiectului bugetului universitar; 
  • aprobarea contractului-tip de studii și cuantumului taxelor de studii;
  • asigurarea managementului instituțional privind drepturile de proprietate intelectuală și de transfer tehnologic; 
  • ia decizii, cu avizul favorabil al Senatului, privind:

– dezvoltarea şi consolidarea patrimoniului instituţiei, cu cel puţin 2/3 din numărul voturilor membrilor;

– iniţierea şi închiderea programelor de studii, cu cel puţin 2/3 din numărul voturilor membrilor;

– metodologia de salarizare şi stimulare a personalului;

– activităţile de antreprenoriat, parteneriatele public-private şi cooperarea cu mediul de afaceri;

– angajarea în consorţii şi fuzionarea cu alte instituţii de învăţămînt superior; 

  • Organizarea și desfășurarea alegerilor pentru postul de rector în conformitate cu Regulamentul de organizare și desfășurare a alegerilor rectorului USARB.

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button