MAGAZIN

DILEMA vaccinării. De ce sunt părinții PRO sau CONTRA?

Distribuiți acest articol!

Ediție mai puțin obișnuită a emisiunii  de aseară Știrea Zilei, pe 10TV, moderată de Dorin Galben. Emisiunea a avut loc în formatul microfonului liber. Subiectul, unul intens discutat și mediatizat de părinți, a fost vaccinarea copiilor.

Vaccinurile protejează corpul împotriva unor infecții grave, care pun viața în pericol, dar sunt părinți care aleg să nu-și vaccineze copiii din diferite motive. Specialiștii sunt însă de părerea că lipsa de imunizare a copiilor este comparabilă cu ruleta rusească. Bolile continuă să existe și micuții sunt supuși riscului la fiecare pas. Oricum însă, în ultima vreme, societatea noastră s-a divizat în două tabere: una care susține vaccinarea și alta care este contra.

Olesea Bolboceanu-Banari, mamă a doi copii, care nu a stat pe gânduri atunci când a trebuit să-și vaccineze micuții: ”Eu sunt Pro vaccinare și spun asta întotdeauna, pentru că, înainte să-mi vaccinez ei doi copii, m-am informat. Și nu m-am informat din surse dubioase de pe internet, pentru că pe internet există o groază de informații și puțini o pot alege corect. Eu m-am informat direct de la medici. (…) Datorită vaccinurilor noi am lăsat în urmă multe boli, multe epidemii, care ucideau oameni mai ceva ca un război”.

Viorica Ataman este o altă mamă care a ales să-și vaccineze copiii: ”Suntem, desigur, Pro. Avem trei copii. Cel mic are două luni, deci am făcut vaccinul de două luni și, până acum, am făcut vaccinurile la copii așa cum cere programul de vaccinare în Moldova. (…) Am încredere în medicină, în medicul de familie, deși, trebuie să recunosc, am emoții atunci când medicul face vaccinuri. Nu pot să zic că sunt liniștită. Nu sunt totuși împotriva vaccinului propriu-zis, după cum spuneam, dar îmi fac griji cum este păstrat acesta în spitalele de la noi”.

Există însă cazuri în care părinții refuză să-și vaccineze copiii: la o lună, la două și la douăsprezece luni. Este și cazul Alinei, o tânără mămică cu doi copii, unul de trei ani și altul de un an. După ce a avut prima naștere, a fost extrem de complicată situația, iar din cauza neglijenței medicilor, fiica ei s-a ales cu probleme grave de sănătate. Femeia a decis să nu-i administreze vaccinurile, în special pentru că fetița suferă de o formă rară de epilepsie și are grav sever de invaliditate.

Nu doar oamenii simpli, mai puțin cunoscuți, nu-și vaccinează copiii. Persoane cunoscute spațiului public de la noi au ales să nu-și vaccineze copiii, cum s-a întâmplat în cazul Natei Albot.

Lorena Bogza, prezentatoare TV, crede însă că vaccinurile sunt necesare copiilor săi și recomandă tuturor să-și vaccineze copiii.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button