ActualitățiBasarabia

Dionis Cenușă: Ceea ce face Președintele este influențarea procesului electoral în favoarea unui anumit candidat

Distribuiți acest articol!

Analistul politic Dionis Cenușa susține că vizita Președintei Maia Sandu în Italia, la fel ca și propunerea unui set de facilități (inclusiv posibilitatea introducerii fără taxe a unei mașini) înainte de a se porni în această deplasare, scoate în evidență cel puțin două aspecte. Unul dintre ele fiind că „în toiul campaniei electorale pentru anticipate, Președinta Sandu pleacă la Roma și, concomitent, lansează propuneri pentru diaspora”, iar ceea ce face este „calificabil drept influențare a procesului electoral în favoarea unui anumit candidat”.

„Președinta Sandu a plecat la Roma, unde a semnat un acord (negociat de mult timp pâna la venire dânsei în funcție) care beneficiază migranții moldoveni. De asemenea, Președinta a avut întrevederi cu diaspora, la care le-a relatat despre facilitățile pe care le-a propus (inclusiv posibilitatea introducerii fără taxe a unei mașini) înainte de a se porni la drum.

Aceste lucruri ar fi avut o sensibilitate mai mică, daca nu eram în toiul campaniei electorale, iar ceea ce face Președinta Sandu este calificabil drept influențare a procesului electoral în favoarea unui anumit candidat”, a scris analistul pe pagina sa de Facebook.

Totodată, expertul a accentuat că această deplasare în Italia are loc în contextul dezbaterilor despre majorarea secțiilor de votare în străinătate.

„După scandalurile legate de deciziile CEC pe marginea deschiderii secțiilor de votare în diaspora, vocea CEC este discreditată. De aceea, în joc trebuie să intervină observatorii naționali și internaționali care să raporteze cazul de influențare a diasporei de către Președinta Sandu, în contextul vizitei din Italia. Actorii din societatea civilă și mass-media, dar și observatorii internaționali de la OSCE, UE etc., trebuie să fie tranșanți și principiali pe marginea acestor subiecte. Explicația este simplă. Când forțele pro-ruse vor recurge la lucruri comparabile și vor fi criticate (justificat), acestea vor spune că societatea civilă, mass-media etc. aplică duble standarde. Voi repeta ceea ce am scris ieri – nicio instituție de stat nu este în drept să favorizeze candidații electorali, care trebuie să aibă condiții egale. Alegerile corecte înseamnă respectarea regulilor de joc”, a menționat Cenușa.  


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button