MAGAZIN

Diplomat român: „Pe zi ce trece, malurile de Prut devin tot mai înguste”

Distribuiți acest articol!

Lista mare de proiecte implementate în R.Moldova cu suportul și sprijinul financiar al României „converg spre ideea că pe zi ce trece malurile de Prut devin tot mai înguste”. Declarația aparține Ambasadorului României la Chișinău, Excelența Sa, domnul Daniel Ioniță și a fost făcută într-un interviu pentru Observatorul de Nord cu ocazia vizitei sale recente la Soroca. 

Înainte de concluziona cu citataul respectiv, diplomatul a punctat mulțimea de proiecte finanțate pe banii româniei, printre care: renovarea a peste 840 de grădinițe (cu circa 26 mln de euro acordați de Guvernul României), cele 196 de microbuze școlare care circulă  pe tot teritoriul R. Moldova, la nord, la sud, inclusiv în Transnistria şi UTA Găgăuzia, înființarea mai multor centre de urgență SMURD, renovarea a peste 15 unităţi în cadrul Institutului Mamei şi Copilului (2,5 mln de euro). Mai sunt şi renovările unor clădiri fanion, obiective culturale importante — Muzeul Naţional de Artă al Moldovei şi Sala cu Orgă, în curs de finalizare este construcţia Teatrului “P. B. Haşdeu” din Cahul. Și la renovarea Cetăţii Soroca au fost la un moment dat nişte proiecte susţinute cu bani din România.

„Avem în derulare o a doua etapă, care va viza întreg teritoriul R. Moldova, cu înfiinţarea unor centre, cu dotarea unităţilor spitaliceşti şi tot ce trebuie ca în cazuri de urgenţă echipele specializate să intervină pentru a salva vieţi”, a mai spus Daniel Ioniță.

O altă concluzie exprimată în interviul citat a fost faptul că „dacă nu am reuşit încă să integrăm R. Moldova în UE, măcar să aducem o bucăţică de Uniune Europeană în sate, în localităţi. Să punem o bucăţică de Uniune Europeană la sufletul tuturor cetăţenilor din R. Moldova”.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a vizitat săptămâna trecută pentru prima dată Soroca. Excelenţa sa a participat, la 13 martie, la inaugurarea creșei-grădinițe din satul Zastânca, reabilitată cu susţinerea financiară a României şi la dezvelirea pietrei funerare a generalului armatei române Stan Poetaș. A doua zi, reprezentantul diplomatic a participat la deschiderea sesiunii de informare „Oportunități de cooperare economică și investițională în Regiunea de Nord a R. Moldova” ce s-a desfăşurat la filiala Soroca a Camerei de Comerț și Industrie.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button