ActualitățiBasarabiaIMPORTANTERomânia

DOC. Circa un sfert din cetățenii Republicii Moldova au primit cetățenia română, iar procentul ar putea ajunge la o treime

Distribuiți acest articol!

Numărul cetățenilor moldoveni care au cetățenia română a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și a ajuns astăzi la 642.149 de persoane dintr-o populație de facto de circa 2,7 milioane de locutori, ceea ce înseamnă că unul dintre patru moldoveni au și cetățenia română.

Datele se regăsec într-un răspuns al Ministerului Justiției postat pe site-ul Camerei Deputaților, după o interpelare făcută de către deputatul Ștefan-Iulian Lorincz (USR PLUS) săptămâna trecută.

„La începutul lunii februarie, am avut o discuție cu domnul ministrul al Justiției Stelian Ion în care am dorit să vedem la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) cum putem să deblocăm cozile, deoarece sunt foarte multe cereri pentru cetățenia română. Și atunci eu vreau să am niște date oficiale înainte să fac un raport un pic mai extins și acesta a fost obiectul interpelării mele. Este problema pe care o aud și primesc mesaje zilnic de la cetățeni basarabeni, români din Republica Moldova și încerc să vedem cum putem debloca situația aceasta”, a declarat deputatul USR.

De asemenea, numărul total al cererilor depuse de moldoveni este de 786.546, astfel că 144.434 de cereri așteptau să fie rezolvate la finele lui 2020, conform datelor Ministerul Justiției din România.

Ștefan-Iulian Lorincz a mai adăugat că există o problemă de personal la Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

„Din ce cunosc, este o lipsă de resurse umane la ANC. Noi am ridicat problema și am înțeles că unele dosare ajung să aibă și 14 luni întârziere, altele 12 și 10 luni. Deci, nu stăm foarte bine din punctul acesta de vedere”, a mai spus parlamentarul USR.

Conform statisticilor cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni s-a produs în ultima decadă, când peste 580.000 de cetățenii din numărul total au fost oferite de către autoritățile române peste Prut.

De remarcat este faptul că pandemie de coronavirus a încetinit ritmul de depunere a cererilor cu 80% din pricina, în special, a restricțiilor de circulație între România și Republica Moldova. Astfel, numai 17.549 de cereri au fost depuse. Cu toate acestea, statul român a proces dosare din state și acordat și în 2020 un număr mare de cetățenii pentru moldoveni în cuantum de 66.158.

În ceea ce privește cererile pentru copii minori pentru care se redobândește cetățenia există un salt mare și în 2020 față de 2019 de la 1.257 la 2.005 de cereri aprobate.

509548135 Cetatenie Romana Pentru Basarabeni by FreePress on Scribd


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button