ActualitățiIMPORTANTE

DOC // Cum motivează Judecătoria Chișinău hotărârea de anulare a alegerilor din 3 iunie

Distribuiți acest articol!

Judecătoria Chișinău a făcut publică motivarea deciziei cu privire la nevalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Potrivit instanței, însăși adresarea unui concurent electoral în ziua alegerilor, cu un astfel de îndemn către alegători, este de fapt o agitație pentru candidatura sa.

“Prin decizia Curții de Apel Chișinău din 12 iunie 2018, acțiunile din ziua alegerilor din 03 iunie 2018 ale candidatului la funcția de primar al municipiului Chișinău, Năstase Andrei, s-au calificat ca agitație electorală în ziua alegerilor și s-a stabilit faptul încălcării articolului 52 alin. 10 din Codul electoral de către candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău, Andrei Năstase, fiind indicat în motivare precum că  pe parcursul zilei de 3 iunie 2018 (ziua alegerilor) candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău, prin intermediul live-video, pe pagina sa de facebook a efectuat agitație electorală.

Prin încheierea din 15 iunie 2018 a Curții Supreme de Justiție, s-a considerat inadmisibil recursul declarat de avocatul Dumitru Pavel în interesele Partidului Politic “Platforma Demnitate și Adevăr” și ale lui Andrei Năstase.

Instanța de judecată reține că, orice hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă expusă în privința legalității actelor emise de aceste autorităţi dispune de puterea lucrului judecat şi implică respectul pentru principiul res judicata

În context, instanța de judecată menționează că Curtea de Apel Chișinău, pronunțând decizia sa,a reținut că pe parcursul zilei de 3 iunie 2018 (ziua alegerilor) candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău, prin intermediul Live-Video, pe pagina sa de Facebook, a efectuat agitație electorală. Instanța a considerat că, cu toate că în adresările sale către alegători, concurentul electoral îi îndemna să se prezinte la vot, și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, acțiunile lui reprezintă agitație electorală. Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot.

hotărîre motivată by Diana Gaţcan on Scribd


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button