Actualități

Dodon îl apără pe Lebedinschi: Diaspora e adusă la vot cu autocarele

Distribuiți acest articol!

Igor Dodon îl apără pe Maxim Lebedinschi și consideră corectă decizia CEC, prin care s-a menținut un număr redus de secții de votare. Mai mut Dodon se aventurează și minte că Diaspora este adusă la vot cu autocarele. Comisia Eelectorală Centrală a aprobat un număr mai mic de secții de votare pentru moldovenii din diasporă, decât cel solicitat de Ministerul de Externe. Decizia a stârnit critici și au fost examinate proteste la CEC, dar și la Curtea de Apel Chișinău, unde sunt examinate demersuri împotriva deciziei în acest sens. Astfel, acesta a menționat că acet subiect ține strict de CEC. 

„Am văzut multe discuții, proteste, merg în instanța de judecată referitor la numărul secțiilor de votare. Nu este opinia mea, că o să încerce să interpreteze. Oamenii mi-au spus aici de ce trebuie să hotărască pentru noi cei care nu sunt în țară. Nu spun că sunt de acord sau nu cu ei. Astfel de întrevederi sunt la fiecare întrevedere, atunci când e vorba de secțiile de votare din afara țării. Consider că acest subiect ține de competența Comisiei Electorale Centrale. Sunt multe sau puține? Cred că trebuie să fie suficiente pentru a asigura numărul de voturi sau participarea tuturor care vor să voteze la alegerile din 11 iulie”, a spus Dodon în carul emisiunii sale tradiționale „Președintele Igor Dodon răspunde”, care de aceatsă dată a fost filmată la Ocnița.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 190 de secții de vot în diasporă, iar premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi a spus că sunt resurse financiare destule pentru a asigura aceasta, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinatete.

Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții. Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău. Astăzi, 11 iulie,va continua ședința de judecată împotriva CEC-ului.

În acest timp avocatul poporului a menționat că decizia CEC trebuie să fie revizuită, fiind depusă o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În concluzia depusă Avocatul Poporului recomandă mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Precizăm că în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, în 2020, liderul PSRM, Igor Dodon, a atacat Diaspora de mai multe ori, numind oamenii din disporă „electorat paralel al Republicii Moldova, care are propria viziune și propriile preferințe politice și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se deosebesc, se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.

Amintim că în turul II al alegerilor prezidențiale din 2020 au votat peste 250 de mii de cetățeni din Diasporă. Au fost situații în care oamenii au stat ore întregi în rând, dar nu au putut vota pentru că s-a epuizat numărul buletinelor de vot.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button