Actualități

Dorin Marius Lulea despre noul front în bătălia pentru Basarabia

Distribuiți acest articol!

Dorin Marius Lulea despre apariția lui Basescu pe „frontul” politicii dintre Prut și Nistru

Un nou front s-a deschis în acest weekend în ceea ce putem numi în termeni moderni „bătălia pentru Basarabia”. Pe eşicherul politic de la Chişinău a apărut un partid politic ce s-a asociat deschis cu un altul din România şi care l-a ales ca şi preşedinte onorific pe Traian Băsescu, scrie Marius Lulea pe blogul său din www.adevarul.ro, preluat de Romanian Global News.

50% electorat cu potenţial Unionist

În Republica Moldova există 50% electorat cu potenţial unionist din care peste jumătate este unul dur, care oricând şi-ar da votul pentru un proiect politic fiabil de susţinere necondiţionată a Unirii dintre România şi Republica Moldova.

La acest moment, cu un an înainte de alegerile parlamentare din al doilea stat românesc, acest electorat este unul debusolat şi fără nici o soluţie.

Se simte astfel nevoia unei reprezentări corecte a acestor alegători, iar nici un partid politic, cu şanse reale, cu un program clar şi oameni pe măsură, nu s-a năzărit pentru a putea duce mesajul unirii în Parlamentul Republicii Moldova.

PL-ul a dispărut din sondaje

Partidul Liberal, cel care se pretindea în mod public că ar fi reprezentantul electoratului unionist, a dispărut pur şi simplu din opţiunea alegătorilor. Acest lucru datorită lipsei de perspective, a abordării subiectului doar în perioada electorală şi a lipsei unei strategii clare şi publice privind reprezentarea corectă a electoratului unionist.

La acest lucru s-au adăugat şi numeroasele scandaluri şi fragmentări, fapte care au dus în cele din urmă partidul de la procente cu două cifre la unele invizibile, ce sunt departe de a permite accesul în viitorul parlament.

Sigur că membrii partidului nu ar dori să audă aşa ceva, însă aceasta este realitatea oricât de dură ar fi pentru ei. Şansele ca partidul să se mai redreseze sunt zero, iar acest lucru este dovedit de orice practică politică internaţională, unde un partid odată coborât(doborât), sub acelaşi brand, nu mai are nici o şansă de urcare.

Acum deja este prea târziu şi se simte nevoia unor structuri politice noi.

Traian Băsescu, în politica de dincolo de Prut

Cu toţii acceptăm faptul că imaginea fostului preşedinte al României a fost grav afectată de faptul că s-a menţinut în lupta politică din interiorul României după ce mandatul său a expirat. Aliura sa politică ar fi fost mult mai impozantă dacă am fi asistat la un fost preşedinte axat doar pe probleme importante şi mai puţin băgat în scandalurile politice interne.

Pe de altă parte, imaginea lui Traian Băsescu dincolo de Prut este şi la acest moment excepţională. Asta înseamnă că orice îndemn sau asociare a lui poate orienta decisiv electoratul unionist din Republica Moldova.

Ori tocmai acest lucru l-a făcut în acest weekend la Chişinău, unde sub umbrela sa politică s-a născut un nou proiect politic unionist: Partidul Unităţii Naţionale.

Astfel că, fostul preşedinte al României a fost ales preşedinte onorific al acestui nou partid iar Partidul Mişcarea Populară a girat pentru formaţiunea politică.

Mai multe despre acest subiect găsiți pe site-ul Romanian Global News.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button