MAGAZIN

Dosarul alimentelor alterate din grădiniţe – pe masa magistraţilor

Distribuiți acest articol!

Dosarul ce vizează trucarea licitaţiilor produselor alimentare în grădiniţe a ajuns pe masa magistraţilor. Procuratura Anticorupţie a expediat în judecată cauzele penale în privinţa a nouă învinuiţi. Printre aceştia se regăsesc patru funcţionari publici, inclusiv angajaţi ai Direcţiei Educaţie Tineret şi Sport Buiucani, Spitalului Raional Hânceşti, precum şi Ministerului Apărării şi cinci reprezentanţi ai agenţilor economici participanţi la licitaţii.

Toate aceste persoane sunt acuzate de dare și luare de mită, trafic de influenţă, abuz de serviciu şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Opt învinuiţi din cei nouă şi-au recunoscut vina integral sau parţial şi au fost încheiate în cinci cazuri acord privind recunoaşterea vinovăţiei. În privinţa învinuiţilor a fost aplicată măsura preventivă – controlul judiciar.

Mai exact învinuirea adusă constă în semnarea anumitor  contracte de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Dacă li se va dovedi vinovăţia aceştia riscă amenzi şi privare de drepturi, sau chiar pedepse cu închisoarea.  Cauzele penale au fost expediate pentru examinare în fond la Judecătoria municipiului Chişinău, sediul Buiucani, fiind fixate şedinţe pe 8 şi 23 iunie curent

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button