MAGAZIN

În dreapta Tisei românii sărbătoresc ”Mărțișor – vestitorul primăverii Centenarului!

Distribuiți acest articol!

Zeci de copii ai românilor din regiunea ucraineană Transcarpatia s-au întrecut, sâmbătă, în localitatea Apşa de Jos, la Festivalul “Mărţişor – vestitorul primăverii Centenarului”, menit să reînvie tradiţiile românilor din dreapta Tisei.

Copiii, aproape toţi îmbrăcaţi cu straie populare specifice locului, au urcat pe scena şcolii din Apşa de Jos, au recitat poezii şi au cântat în limba română.

“Festivalul Mărţişorul a apărut mai demult, nu vreau să greşesc cu anii, dar în perioada asta era foarte frig şi au amânat, din Mărţişor au făcut Măişor. În ultimii ani, în satele româneşti din dreapta Tisei se făcea în luna Mai. Anul trecut, consulul, la Slatina prima dată, a reînnoit între şcoli. Anul trecut a fost într-o sală micuţă. Anul acesta ne-a propus să facem la noi în şcoală. Noi avem practic condiţii. E nivelul consulatului, primăriei şi şcolii. Sunt copii din şase localităţi, practic sunt din şapte şcoli de gradul I – III. Lumea se duce acasă dacă nu are loc în sală, sala e micuţă au loc 250 de persoane, au fost 300 poate 400 de persoane”, a declarat directorul școlii Iuri Botoş.

Potrivit acestuia, un merit deosebit îl au părinţii care nu şi-au abandonat tradiţiile, limba, portul şi depun eforturi serioase pentru a transmite mai departe identitatea lor.

“Hainele costă bani, o cămaşă de la Maramureş, cu toată forma, cusută, costă undeva la 100 de dolari. Părinţii fac tot. Cea mai mare problemă este că nici copiii şi nici părinţii nu văd lumina după şcoală, ce să facă. Nici medicul, nici inginerul, nici profesorul, când se duce la stat, cu plata e catastrofă. Aici e toată perspectiva. Pe noi aici nu ne frământă prea tare. Aici la 18 ani e zugrav, face toate lucrurile în construcţii, se duc cu părinţii, sunt implicaţi în treaba asta”, a arătat directorul şcolii.

Festivalul “Mărţişor – vestitorul primăverii Centenarului” s-a bucurat de o prezenţă numeroasă şi din partea oficialităţilor, atât ucrainene, cât şi române. Printre invitaţi s-a aflat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

“Mulţumesc pentru această zi minunată. În timp ce erau aceşti copii minunaţi pe scenă îi priveam şi mă gândeam ce bucurie poate fi mai mare, decât în anul 2018, în anul în care toţi suntem minunaţi şi binecuvântaţi că suntem în viaţă, în anul Centenarului, să fim astăzi aici împreună. Vreau să vă asigur de tot respectul, de toată implicarea, de toată susţinerea Guvernului României. Vreau să vă mulţumesc că existaţi”, a spus ministrul.

În ultimii ani, relaţiile dintre românii din dreapta şi stânga Tisei s-au strâns foarte mult, a precizat managerul Muzeului Judeţean Satu Mare, Felician Pop.

“Avem relaţii foarte bune cu românii din Maramureşul istoric, relaţiile sunt tot mai bune pe an ce trece şi participăm la evenimentele lor. Acum am adunat mărţişoare pe care le-am dăruit copiilor. Pentru noi este foarte important ca ei să nu uite că sunt români şi să ştie că nu sunt uitaţi”, a spus Pop.

sursa: agerpres.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button